Osječko-baranjska

URUČENA JAVNA PRIZNANJA

Dan grada Osijeka – svečana sjednica bez gradonačelnika

Osijek je proslavio svoj dan. Slavi se u znak sjećanja na 2. prosinca 1786. godine kada su tri dijela grada – Tvrđa, Gornji i Donji grad – postali jedna cjelina. Ovogodišnji program proslave traje od 29. studenoga do 5. prosinca, a vodi se krilaticom Otvorena vrata grada. Središnji događaj bila je današnja svečana sjednica osječkog Gradskoga vijeća u Hrvatskom narodnom kazalištu.

Dan grada Osijeka – svečana sjednica bez gradonačelnika   FOTO:STV
Piše: Republika.eu / STV

Čelnici gradske uprave, javnog i političkog života grada u slavljeničkom ozračju u osječkom HNK-u.

Gradonačelnik Vrkić, koji je duže vremena izbivao zbog bolesti, nije se pojavio na svečanoj sjednici. Kao izaslanik hrvatske predsjednice i predsjednika Sabora stigao je Ivan Anušić, župan osječko-baranjski, a kao izaslanik predsjednika Vlade Gari Cappelli, aktualni ministar turizma.

"Ja sam došao ne slučajno baš ja kao ministar turizma. Došao sam još jednom se zhavaliti na sjajno odrađenim danima turizma u Osijeku, praktički u svih pet županija, na način kako smo najbolje mogli napraviti, da još jednom damo potvrdu da želimo ravnomjerno razvijati, ne samo rutistički kraj, nego i općenito, ali naročito u turizmu", rekao je izaslanik predsjednika Vlade RH Gari Cappelli.

Turizam u Osijeku raste dvoznamenkastom stopom, ističe predsjednik osječkog Gradskog vijeća Željko Požega. Naglašava kako je Osijek oduvijek bio otvoreni grad. Navodi niz projekata, koji su u fazi realizacije i planova, ali i ističe kako nema razloga za hvalu sve dok se odlazi iz grada. Ipak, cijelu priču Požega smatra prenapuhanom u negativnom kontekstu te tvrdi kako o Osijeku u svijet odlazi iskrivljena medijska slika. Građanima za Dan grada šalje čestitke s vjerom u bolju budućnost.

"Slavlje je u okolnostima da je gradonačelnik još uvijek u procesu oporavka pa sasvim sigurno nedostaje. Međutim s obzirom na sve druge trendove, demografske i ekonomske, mislim da su pozitivne okolnosti", rekao je predsjednik Gradskog vijeća Osijeka Željko Požega.

I aktualni župan Ivan Anušić tvrdi kako su Osijek i Slavonija možda nepravedno stavljeni u negativan kontekst, ali smatra da može i mora biti bolje, što je, poručuje, zajednički zadatak i gradske i županijske uprave.

"Grad Osijek kao najveći grad istoka Hrvatske, Osječko-baranjske županije, mora, treba, i nadam se da će biti, i društveni, i politički, i gospodarski, kulturni, znanstveni, umjetnički predvodnik života na istoku Hrvatske, uistinu prava slavonska metropola oko koje se svi ključni i bitni projekti razvijaju i generiraju. Osječko-baranjska županija je na raspolaganju, niz projekata zajedno s gradom Osijekom radimo", ističe izaslanik predsjednice RH i predsjednika Hrvatskog sabora Ivan Anušić.

A na svečanoj sjednici u povodu Dana grada uručena su i javna priznanja Grada Osijeka zaslužnim pojedincima i ustanovama. Pečat grada Osijeka dobili su Šokačka grana, Konjički klub Osijek, gradski ogranak UHDDR-a, Udruga Bojna Frankopan, Željko Barić, Joco Đukić, Ivica Lučić i Vlado Grozdanić. Zlatnu plaketu Grb Grada Osijeka osječki Caritas, Zvonimir Dmitar, Vlado Guberac, Franjo Batorek, a za životno djelo Zlata Živaković Kerže, koja je i uputila riječi zahvale u ime svih nagrađenih.

"U svakom slučaju to je velika čast i počast za moj dugogodišnji trud i rad, istraživački, kao povjesničarka, koja sam se zaista veći dio moga radnoga vijeka bavila poviješću moga grada Osijeka", rekla je dobitnica Zlatne plakete "Grb grada Osijeka" za životno djelo Zlata Živaković Kerže

Službeni program obilježavanja Dana grada traje do četvrtka, 5. ovoga mjeseca.