Osječko-baranjska

POTPISAN UGOVOR O IZRADI PROJEKTNE DOKUMENTACIJE

Ugovorena izrada dokumentacije za obnovu Županijske palače u Osijeku

Ugovor o izradi projektne dokumentacije za obnovu zgrade Županijske palače u Osijeku, vrijedan 250 tisuća kuna, u utorak su potpisali osječko-baranjski dožupan Goran Ivanović i vlasnik zagrebačke tvrtke "Code Architect" Jadranko Hrvačević.

Županijska palača u Osijeku   FOTO:OBŽ.hr
Piše: Republika.eu / Hina

 Riječ je o jednoj od najvrjednijih kasnoklasicističkih zgrada u Slavoniji, izgrađenoj 1836. godine kao palača tadašnje Virovitičke županije, a od osnivanja Osječko-baranjske županije u njoj djeluje dio županijskih službi.

 U siječnju ove godine Ministarstvo državne imovine je vlasništvo nad zgradom prepustilo županiji, čime je stvoren formalni preduvjet za njenu obnovu.

 Pročelnica Upravnog odjela za investicije, razvojne projekte i EU fondove Nataša Tramišak kazala je kako je, uz izradu projektne dokumentacije, pokrenuta i izrada konzervatorskih elaborata za obnovu ove zgrade koja je zaštićeno kulturno dobro.

 "Po izradi potrebne dokumentacije dobit ćemo i troškovnike, pa ćemo znati iznose za kompletnu obnovu i taj projekt planiramo prijaviti na europske fondove za razdoblje 2021. do 2027. godine. Izrada projektne dokumentacije već je prijavljena na javni poziv Ministarstva kulture, te očekujemo da obnova bude uvrštena u sve planove obnove kulturne baštine na nacionalnoj razini", kazala je Tramišak.

 Ugovorom je obuhvaćena izrada snimke postojećeg stanja, konzervatorskog elaborata i projekta obnove pročelja te idejnog rješenja i glavnog projekta uređenja unutrašnjosti zgrade.

 Dožupan Ivanović rekao je kako je ovo nastavak priče o uređenju povijesnih zgrada u Osijeku, a s obzirom da uskoro kreće i obnova zgrade osječkog Hrvatskog narodnog kazališta, ističe kako će se bitno promijeniti vizura centra Osijeka, što će biti atraktivno za turiste koji posjećuju grad.

 Dodao je da će i nakon obnove Županijske palače u zgradi ostati djelovati županijski uredi.