Osječko-baranjska

NAJTEŽI DAN ZA OSIJEK U DOMOVINSKOM RATU

Ususret Danu obrane Osijeka položeni vijenci za poginule branitelje i civile

U znak sjećanja na najteži, ali i najkrvaviji dan za Grad na Dravi u Domovinskom ratu peti prosinac obilježava se kao Dan obrane grada Osijeka. Ususret sutrašnjem središnjem obilježavanju Dana obrane Osijeka danas su kod Kapelice Kraljice Mira položeni vijenci i zapaljene svijeće za sve poginule u obrani nekadašnje Općine Osijek.

Piše: Republika.eu / STV

Peti prosinac 1991. godine bio je najteži dan za Osijek u Domovinskom ratu, ali i najvažniji, kada se sva neprijateljska sila iz Vukovara, Laslova, Ernestinova i drugih palih hrvatskih uporišta slila prema Osijeku koji je stajao kao posljednja crta obrane ostatka Hrvatske. Tog dana na samim granicama grada upornošću i hrabrošću hrvatskih branitelja zaustavljeno je osvajanje srbočetničkog agresora.

"Moja postrojba je bila u Nemetinu, na onoj prvoj crti obrane. Ja sam baš bio na prvom tom tenkoprohodnom pravcu, gdje smo mi bili i čekali smo te tenkove. Čekali smo ih i rekli smo mi se povući ne smijemo, ako se mi povučemo grad će proći kao što su prošli u Vukovaru i mi živi od tamo ne idemo", rekao je predsjednik Odbora za branitelje Grada Osijeka Darko Nađ.

29 hrvatskih branitelja, uključujući i branitelje Rosinjače dalo je svoj život u obrani novonastale Republike Hrvatske petog prosinca 1991. godine – najkrvavijeg dana u obrani Osijeka, a ubijeni su tada i brojni civili. Njihova imena među onima su uklesanim na spomen ploču kod Kapelice Kraljice Mira na osječkoj lijevoj obali. Tamo su danas položeni vijenci i zapaljene svijeće.

"Sjećamo se tog ključnog 5.12., mnoge žrtve, mnogi branitelji, civili Domovinskog rata. Evo, kao što znate na ovome mjestu 1724 imena hrvatskih branitelje i civila koji su poginuli za ovaj grad, za grad Osijek, bivšu općinu Osijek. Sjećamo se evo i danas, u njihovu slavu, u njihovu čast položit ćemo vijence, zapalit ćemo svijeće i sigurno ih nikada nećemo zaboraviti. Oni su temelj ovoga društva, oni su temelj nove suvremene Hrvatske", kaže predsjednik HDLSKL OBŽ Damir Buljević.