Politika

SPREMNI NA PROSVJEDE I ŠTRAJK

Tri policijska sindikata, nezadovoljna materijalnim i socijalnim pravima, traže razgovor s premijerom

Koordinacija Općeg sindikata MUP-a, Sindikata kriminalističke policije i Sindikata policijskih službenika koja zastupa policijske službenike u MUP-u u petak je zatražila sastanak s premijerom zbog nezadovoljstva materijalnim i socijalnim pravima.

Ilustracija   FOTO:Tomislav Kristo / CROPIX
Piše: Republika.eu / Hina

Nezadovoljni su osnovnim plaćama i načinom na koji ih zastupaju reprezentativni sindikati u državnoj službi (SPH, NSD MUP-a i SDLSN RH), ali i time što ih ministar i njegovi suradnici ignoriraju.

Sastanak traže jer "čelni ljudi MUP-a, ostvaruju suradnju samo s tri reprezentativna sindikata u državnoj službi, iako to ne bi trebalo biti tako jer je MUP samo jedan segment državne službe i on bi morao uvažavati jednako sve socijalne partnere i s njima ostvarivati dijalog u svim pitanjima koja se tiču prava zaposlenika MUP-a".

Policijski službenici žele razgovarati o materijalnim pravima koji se tiču najnižih plaća u državnoj službi i drugim pravima kao što su kaznenopravna zaštita policijskih službenika, a najavili su da su radi toga spremni pokrenuti prosvjede i štrajk.

Prema izračunu kojeg je Sindikat policijskih službenika izradio za četiri kategorije policijskih službenika - osnovna plaća policajca koji je "na cesti" i koji svakodnevno riskira svoj život i zdravlje, iznosi sramotnih 4.407,72 kuna, dok su osnovne plaće rukovodećih policijskih službenika dvostruko, trostruko, pa čak i četverostruko veće, stoji u priopćenju.

"Takav omjer plaća niti je normalan, niti pošten, a podršku takvom omjeru plaća dali su upravo reprezentativni sindikati koje se itekako pitalo kada se donosila Uredba o plaćama policijskih službenika, kao i sve njene daljnje izmjene i dopune", istaknuli su dodajući kako od premijera traže povećanje koeficijenta s detaljnom analizom.

Sindikati su u priopćenju također upozorili da je stanje vezano uz kaznenopravnu zaštite policijskih službenika i dalje alarmantno te da su žurno potrebne izmjene i dopune važećih zakonskih i podzakonskih propisa kako bi se stvorio učinkovitiji pravni okvir za zaštitu policijskih službenika, ne samo u kaznenim progonima, već i u zaštiti policijskih službenika od lažnih anonimnih prijava.