Osječko-baranjska

BOGATA ADVENTSKA DOGAĐANJA U OSIJEKU

Osijek posjetili Motomrazovi, u Dravi kod vodenice zaplutala jelka, održan i Sajam antikviteta

Za Božićne blagdane u Osijeku ne može se reći da su stvarno počeli dok ulicama grada ne zatutnje motocikli. Već osamnest godina u Gradu na Dravi tradicija je, naime, da dolazak Božića najavljuju poznati Motomrazovi, koji na svojim motorima prolaze gradom, posjećuju djecu i donose im slatkiše. A evo kako je to izgledalo ove godine.

Osijek posjetili Motomrazovi   FOTO:Vlado Kos / CROPIX
Piše: Republika.eu / STV

Umjesto na saonicama Djed Božićnjak u Osijek dolazi na moćnom motociklu. Kao i svake godine Moto klub Osijek organizirao je humanitarnu akciju "Motomrazovi" koja je započela defileom ulicama grada do Doma za odgoj djece i mladeži na Vinkovačkoj. Sljedeći na popisu Djeda Božićnjaka našli su se štićenici Dječjeg doma Klasje kojima su Motomrazovi donijeli 150 paketića s darovima.

Nakon "Klasja" djedice bajkeri ponovno su zatutnjali osječkim ulicama do središnjeg gradskog trga Ante Starčevića gdje su uveselili brojne okupljene mališane svojom pojavom, ali i slatkišima.

Ova osječka tradicija traje već osamnaest godina, a svake godine sve je više motomrazova koji su postali neizostavni dio obilježavanja božićnih blagdana u gradu.

A dobro je poznato i kako je ova tradicija već odavno prerasla granice grada, jer prijatelji Moto kluba "Osijek", prenijeli su je i dilje naše zemlje, ali i u susjedne nam države.

Osječki Motomrazovi tako će uzvratiti posjete prijatelja bajkera, pa će se već sutra pridružiti svojim kolegama u Pečuhu, a 29. prosinca u Tuzli.

Rijekom Dravom kraj osječke vodenice zaplutala božićna jelka

Manje je poznato kako je Sveti Nikola, čiji je blagdan proslavljen jučer bio i zaštitnik mlinara i pekara, a koji su imali dugu tradiciju i u Osijeku. Upravo zato, na osječkoj turističkoj atrakciji vodenici jučer je na jedinstven način obilježen blagdan Svetog Nikole ali i početak božićnih blagdana. Ukrašena je, naime i upaljena su svjetla na osammetarskoj jelki koja će u blagdanskim danima koji slijede plutati na rijeci Dravi pokraj vodenice.

Grad na Dravi može se od jučer ponositi jedinstvenom jelkom koja pluta na rijeci. Tradicija je to koju već četvrtu godinu za redom organizira osječki Lions club Gea u suradnji s udrugom Vodenica. Ideja je potekla od samih članica ovoga kluba.

Posjetitelji vodenice imali su tako priliku družiti se na ovoj osječkoj atrakciji uz kuhano vino i čaj, kruh s masti i paprikom, i kolačima, te posijati božićno žito. Prigodom blagdana Svetog Nikole, zaštitnika mlinara i pekara Osječani su imali priliku i čuti priču o povijesti mlinova na rijeci Dravi. A u danima koji slijede tom rijekom nastaviti će plutati osječka jelka koju će moći vidjeti svi koji prošetaju osječkom Dravom.

Sveti Nikola, Krampus i božićni ugođaj na posljednjem ovogodišnjem Sajmu antikviteta

A duh božićnih blagdana osjetio se danas i na tradicionalnom osječkom Sajmu antikviteta koji je održan i ove prve subote u mjesecu. Prvo uistinu sunčano prijepodne u tko zna koliko dugo u Gradu na Dravi, kao i obližnji advent izmamili su brojne Osječane u Tvrđu, gdje ih je dočekala i bogata ponuda antikviteta.

Čak i među starim stvarima uvijek se može pronaći nešto novo. Tako je na osječkom Sajmu antikviteta. I one koji ovaj sajam posjećuju svake prve subote u mjesecu nešto uvijek iznenadi, a često čak oni koji su došli samo razgledavati nešto i kupe. Na posljednjem ovogodišnjem Sajmu antkviteta mnoge je privukla uokvirena karta Osijeka koja, iako na njoj nije otisnuta godina nastanka, može pripadati samo razdoblju između 1946. i 1948., jer na njoj današnja Europska avenija nosi naziv Bulevar Generalisimusa Staljina.

Novo u ponudi Sajma antikviteta bila je i kolekcija lutaka iz cijeloga svijeta.

Božićni ugođaj mogao se osjetiti na nekoliko štandova gdje su se prodavali božićni ukrasi, a i među ostalom ponudom moglo se lako pronaći razne predmete koji odlično mogu poslužiti kao božićni darovi za stare i mlade.

Sajmom su danas prošetali i Sveti Nikola i strašni krampus, koji su privukli najmlađe posjetitelje.

Posljednji je to bio ovogodišnji Sajam antikviteta u Tvrđi, koji je u Grad na Dravi donio dio blagdanskog ugođaja. Na sljedećem se vidimo u 2020. godini.