Politika

PREGLED TJEDNA

Tjedan u znaku kraja štrajka, početka predsjedničke kampanje i predsjedničinih kolača

Ovotjedna zbivanja obilježio je kraj štrajka prosvjetara i povratak redovite nastave, ali i službeni početak predsjedničke kampanje. Prije službenog početka kampanje aktualna predjednica u intervjuu Media Servisu otkrila je posebnu naklonost prema zagrebačkom gradonačelniku Bandiću.

Tjedan u znaku kraja štrajka   FOTO:Tea Cimas / CROPIX
Piše: Republika.eu / Media Servis

Nakon 36 dana štrajka u osnovnim i srednjim školama, početkom tjedna premijer i sindikati ipak su dogovorili traženo. Evo kako su novinarima to objasnili Branimir Mihalinec i Sanja Šprem:

"Prvo ljudi moraju vidjeti što je točno ispregovarano i kakvi su izračuni, tek onda mogu govoriti je li netko izdan ili nije. Mi smo vrlo ponosni."

"Ciljevi su postignuti i to je najbitnije. Tko u sustavu obrazovanja može reći da nije stajao iza brojke 6,11. To je bila najključnija riječ. Ne može reći ni čistačica, ni kuharica, ni učitelj, čak ni ravnatelj da 6,11 nije njegov broj u ovom momentu. Da, dinamika je bila kompromis, kod cilja nismo imali kompromis".

Koeficijent će se prosvjetarima povećavati u 3 navrata - 3 posto od 1. prosinca, još 1 posto u 2020 i 2 posto u 2021. Premijer Plenković rekao je da je kompromis kvalitetan, a djeca u školama. Ne strahuje od zahtjeva ostalih jer su odmah ustali policajci, carinici i liječnici.

"Razgovarat ćemo s njima, imamo njih na umu, policija, osobito policajci koji danonoćno čuvaju hrvatsku granicu sigurno zavrijeđuju da se njihov trud valorizira. Ministar Božinović cijelo ovo vrijeme razgovara s njima."

Ni sindikati nisu prošli neokrznuto. Neki sindikati nenastavnog osoblja optužili su ih da su ih izdali. Vilim Ribić.

"A onda dolazi rulja sa društvenih mreža koja ima neku ambiciju da okupi ljude umjesto sindikata, da bude alternativa sindikatima. oni će organizirati ljude bolje nego sindikati."

Članstvo pobunjenog sindikata Preporod je odbilo vladinu ponudu. Predsjednik sindikata Željko Stipić:

‘‘Iz ovog rezultata je jasno da ipak većina zaposlenih u osnovnim i srednjim školama ovakav tekst, aranžman, ovakav kraj jedne priče koja je trajala mjesec i pol dana - ne podržava. Naravno, posljedica svega ovoga je da sindikat Preporod danas u Vladi neće potpisati taj sporazum.‘‘

Ovog tjedna su svi koji se namjeravaju natjecati za predsjenika države morali predati potpise za kandidaturu. Nakon provjere DIP je objavio da na Pantovčak želi 11 kandidata. To su Kolinda Grabar Kitarović, Zoran Milanović, Miroslav Škoro, Mislav Kolakušić, Dario Juričan, Dejan Kovač, Katarina Peović, Dalija Orešković, Ivan Pernar, Anto Đapić te Nedjeljko Babić. Tjedan je na Media Servisu intervjuom otvorila aktualna predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović. Osvrćući se na kritike zbog, pjevanja Milanu Bandiću i sve veće bliskosti s njim dala je sada već poznatu izjavu.

"Ne mogu se i ne smijem dodvoravati građanima ili onima koji su protiv gospodina Bandića da bih pokupila neke političke bodove. Moram biti dosljedna sebi. I u životu najviše cijenim lojalnost i odanost. Lojalnost prema državi, narodu, zajednici, obitelji i svojim prijateljima, pa čak i ako su optuženi. A ako su osuđeni, onda ću gospodinu Bandiću u zatvor nositi kolače ili što je već dopušteno."

Nakon toga cijeli je tjedan uglavnom radila ovo.

"Rekla sam ono što mora stajati u svakom demokratskom društvu, a to je da je svaka osoba nevina dok joj se ne dokaže krivnja punomoćnom sudskom presudom", poručila je predsjednica.

Dodajmo da je potpuno neovisno od kampanje Kolinde Grabar-Kitarović Milan Bandić privremeno odustao od rasprave o donošenju zagrebačkog GUP-a. Kaže da to nije zato da se njegovu favoritkinju ne povezuje sa nepopularnim dokumentom. U Zagrebu je smijenjen dugogodišnji uspješni ravnatelj bolnice Srebrnjak Boro Nogalo. Dan nakon potpore kolega i roditelja pacijenata iz grada su priopćili da je smijenjen zbog nezakonitog zapošljavanja te da u pozadini nema priče s milijunskim projektom koji je bolnica dobila i nekretninskim interesima u Zagrebu gdje je to nepoznanica.

Ovaj tjedan predmet čuđenja bili su loši rezultai hrvatskih učenika na PISA testovima, za 2018. godinu, Hrvatska je od 77 zemalja, 29. po čitalačkoj pismenosti, a 36. u matematici. ministrica obrazovanja Blaženka Divjak.

"Nema brzih rezultata u obrazovanju, svaki pogrešni pristup se dugoročno pamti, a za pozitivne pomake trebaju godine, ali tu treba krenuti čvrsto."

Recimo za kraj da je zbog odgovornosti za štrajk SDP u Saboru pokrenuo inicijativu za smjenu ministrice obrazovanja Blaženke Divjak.