Osječko-baranjska

NI PET MJESECI NIJE BILO NA ŽIVOTU

Zašto je uklonjeno dječje igralište u Tenji?

Zašto je grad Osijek srušio novosagrađeno dječje igralište koje su mještani Tenje samostalno i zajedničkim financijskim sredstvima izgradili? Upitali su to vijećnici stranke Biraj bolje upravo na igralištu na križanju Krležine i ulice Svete Ane, a kako bi na to upozorili i zatražili odgovore.

Piše: Republika.eu / STV

Ni pet mjeseci nije na životu bilo ovo igralište u Tenji. Mještani su se organizirali – uložili svoj novac, nabavili 60 drvenih paleta, 50 rabljenih automobilskih guma, nekoliko velikih traktorskih guma, 2 kubika pijeska, željezo za nogometne golove, stupove za odbojku i badminton, no danas ovo više nije mjesto dječje graje.

"Tenjani su se opet okupili, gradili smo zajedništvo od ovih malih četverogodišnjaka do susjeda u mirovini, koji su donirali svoje vrijeme i trud da stvorimo nešto što će naša djeca koristiti. Jedna curica je rekla da su joj to bili najljepši dani u životu", kaže Maja Viduman.

"Znalo je u ljeto biti i po 25-ero djece u jednom trenutku, svih dobi. Slika govori više od bilo koje riječi. Ovo je jako tužno, kakvu smo mi poruku poslali djeci? Šta ovog govori djeci koja su ovo sama radila? U sedmom mjesecu, kad su bile najveće vrućine", dodaje Anita Stevanović.

Gradski vijećnici stranke Biraj bolje pitaju kome je ovo igralište smetalo.

"Na sjednici Gradskog vijeća prije nekoliko dana zamolio sam gradsko vodstvo da izdvoji 200 tisuća kuna za izgradnju novog igrališta ovdje, koje bi bilo bolje i kvalitetnije od ovog, međutim bez ikakvog objašnjenja iako grad ima 800 tisuća kuna na raspolaganju, moj je prijedlog odbijen. I samo 3 dana kasnije je grad kasnije poslao bagere koji su počeli rušiti ovo igralište, a što je najbolje bager se na kraju pokvario pa nisu do kraja posao odraditi", kaže Kristijan Šimičić, gradski vijećnik (Biraj bolje).

Šimičić upozorava kako je pored igrališta gradska parcela koju Grad zadnjih 10-ak godina nije očistio, unatoč desecima poslanih dopisa. Na toj parceli se nalazi ruševna građevina iz koje vire žice, armatura i otpadaju komadi žbuke. Novca nema za održavanje imovine, no ima za dovođenje bagera? – pita Šimičić. Kome uopće može smetati igralište na kojem se igraju djeca?

Na novinarsku konstataciju kako nisu ni ishodili nikakve papire za ovo, odgovara:

"Pa rečeno nam je da je ovo građevinsko zemljište u gradskom vlasništvu i kad smo prijavljivali općenito taj projekt meni se činilo da je sve u redu, da se smiju postaviti igrala te vrste. Mi nismo gradili kuću ili nešto slično već uspostavili dječja igrala od paleta i starih automobilskih i traktorskih guma. Prije par mjeseci poslali smo mail gradu Osijeku i pitali smije li se ovdje postaviti dječja igrališta i ono što smo kao povratnu informaciju dobili je bilo – sve uredu. Međutim, tu je nešto očito bio šum u komunikaciji."

No u gradskoj upravi ne misle tako i sigurnost djece stavljaju na prvo mjesto. Doznajemo kako je jedna nezgoda već bila prijavljena, pa u Kuhačevoj nisu htjeli riskirati moguće daljnje nezgode.