Osječko-baranjska

ZANIMLJIVO I NA AKTUALNOM SATU

Osječko-baranjska županija dobila proračun za sljedeću godinu

Osječko-baranjska županija dobila je najvažniji financijski dokument za sljedeću godinu. Proračun je težak čak milijardu i 500 milijuna kuna. No, osim pojedinosti o projektima koji su uvršteni u njega, zanimljivo je na današnjoj sjednici Županijske skuštine bilo i tijekom pitanja i prijedloga vijećnika.

Osječko-baranjska županija dobila proračun za sljedeću godinu   FOTO:STV
Piše: Republika.eu / STV

Nedeljko Bosanac zatražio je pomoć za Hrvatsko narodno kazalište Osijek u saniranju duga od 5 milijuna 147 tisuća 130 kuna i njegovog problema sa neispravnom vatrodojavom.

"Instrumenti koji bi morali jamčiti koliko je moguće sigurnost zgrade HNK koja je kao što i sami znate zahvaljujući agresiji zapaljena, obnovljena. Možete li u rebalansu iduće godine ili na neki drugi načine, da pomognemo Hrvatskom narodnom kazalištu", pitao je Nedeljko Bosanac (MOST).

"Kada su ugovoreni, ti radovi nisu napravljeni. Sredstva su potrošena i to je predmet naše interne revizije, a nadam se da će se potpuno rasvijetili situacija i zašto taj projekt nije dovršen do kraja. To je pitanje za bivšeg intendanta Šnajdera koje će mu se prije ili kasnije morati postaviti", odgovorio je osječko-baranjski župan Ivan Anušić.

Osim pomoći za HNK potaknuo je Bosanac još jedno zasigurno nepopularno pitanje.

"Kako je moguće da županija već 13 godina ne mijenja visinu naknade vijećnicima, a da pritom sjedište u županiji, u gradu Osijeku, vijećnici koji umrtvljeno gledaju, slow motion gledaju kako grad propada, a imaju visoke naknade."

"Ja bih tu temu ostavio za razgovor između klubova, sviju nas koji smo ovdje, vijećnika u Skupštini Osječko-baranjske županije, donesemo neku odluku, pa ćemo vidjeti, postoji li suglasje da se to napravi ili ne. Spomenuli ste Grad Osijek i njihove vijećnićke naknade, ja mislim da su s obzirom koliko proizvode i šta rade, prevelike su im naknade, ali opet to više govori o njima nego o nekome drugome", odgovorio je župan.

Sve se glasnije govori o preseljenju veslačkog kluba Iktus jer Saponia zgradu u kojoj je on smješten želi prodati, pa je SDP-ov Denis Ambruš župana i suradnike zamolio...

"Da se aktivno uključi koliko god mogu u ovom trenutku jer ukoliko veslački klub ostane bez svog doma, to nije slučaj loptačkih sportova da vi možete preseliti sa Zrinjevca na Jug 2 pa onda tako dalje, djecu. Ne, lokacijski smo zavisni od rijeke Drave i svega onoga što ona nosi".

"11 milijuna kuna postoji ponuda jedne privatne tvrtke koja to želi kupiti i zatvorila bi veslački klub, no gospodin Grbešić to ne želi napraviti i zato smo sjeli i razgovarali. Zato je ponuđen otkup nama, gradu Osijeku, grad je onda zvao nas da sudjelujemo sa svojim udjelom i u ovom trenutku razgovaramo dalje kako i na koji način to riješiti. Neće se dovzoliti da Iktus ostane bez svojih prostora", odgovorio je župan.

"Prije 100 godina Slavonija te Baranja u Mađarskoj bili su najbogatiji krajevi naše države, ljudi su nam zavidjeli na tome, ne samo zbog vaše kulture nego i zbog visine životnog standarda", sporna je izjava  mađarskog premijera Viktora Orbana u Osijeku u kojoj neki vidjeli teritorijalne pretenzije Mađarske prema hrvatskoj Baranji.

"Ja bih vas zamolio za vaše viđenje ovih izjava. Jer u medijima se stvorila neka fama da je on nešto rekao da ima neke pretenzije prema hrvatskoj Baranji, prema Slavoniji. Pa bih ja volio da se očitujete je li to tako bilo izrečeno ili drugačije", pitao je SDP-ov Marko Bogatić.

"Baranja je hrvatska i hrvatska će ostati zauvijek. I hrvatski narod koji živi u Baranji i mađarska nacionalna manjina tako je i doživljava. Izjave nekih neodgovornih političara ne mogu se staviti u kontekst ovoga što je Orban rekao. Nije bilo u tom smislu i smjeru. Nego je spominjao Baranju, ali je točno izdvojio hrvatsku Baranju i mađarsku Baranju. Naravno da postoji njihov žal i želja za područjima na kojima su nekad bili, pa smo imali situaciju prije 3-4 godine da su na Ribarskim danima stranka JOBBIK bila došla sa majicama na kojima je pisalo "Mađarska do Rijeke", naravno na mađarskom jeziku. Postoje određene i provokacije koje se u zadnje vrijeme češće događaju, ja sam to izvijestio mađarskog veleposlanika i počasnog konzula ovdje", kaže župan.

A vijećnici su u detalje izvješteni o planiranom županijskom proračunu za sljedeću godinu. Sa 36 glasova za, 5 protiv i 5 suzdržanih usvojen je. Iznosi jednu milijardu i 562 milijuna 809 tisuća kuna. Ukupni proračun iznosi naime 637 milijuna kuna, a ostatak su evidencijski prihodi u iznosu od 925 milijuna kuna. Obveza je županije, naime, evidencijski prikazivati i rashode za zaposlene u osnovnim i srednjim školama. Među najvećim stavkama proračuna je nastavak energetske obnove zgrada u vlasništvu županije – čak 138 milijuna kuna.

"Zatim, regionalni distribucijski centar za voće i povrće 30 milijuna kuna, zatim prva gimnazija 30 milijuna kuna, zatim Gospodarski centar 7 i pol milijuna za projektnu dokumentaciju, revitalizacija bivšeg OLT-a 3 i pol milijuna kuna projektnu dokumentaciju, isto toliko za istraživanje termalnih izvora, sportska dvorana u Čepinu, 5 milijuna kuna. Sustavi za navodnjavanje isto nekih 30-ak milijuna kuna, mislim da sam nabrojio popriličan broj onoga što ćemo raditi. I naravno nastavak projekta "Školski obrok za sve gdje Osječko-baranjska županija izdvaja skoro 12 milijuna kuna".

Za kraj samo napomena o izmjeni u oporbenim redovima – donedavni vijećnik Živog zida, Andrej Jurić pristupio je klubu vijećnika MOST-a.