Osječko-baranjska

PODACI POKAZUJU

Nezaposlenost u Osječko-baranjskoj županiji viša nego ljetos, a niža nego lani u isto vrijeme

Unatoč pozitivnim gospodarskim pokazateljima u cijeloj Hrvatskoj, nezaposlenost u Osječko-baranjskoj županiji raste. Pokazuju to podaci Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje i Hrvatskog zavoda za zapošljavanje za studeni ove godine. Evo što kažu brojke.

Niek Verlaan / Pixabay   FOTO:STV
Piše: Republika.eu / STV

Sa zadnjim danom prošlog mjeseca Osječko-baranjska županija imala je 105.625 ekonomski aktivnih stanovnika. To je 271 osoba manje nego istog mjeseca prethodne godine,Procijenjena stopa registrirane nezaposlenosti u studenom u županiji iznosila je 15,1%. Prošle godine u isto vrijeme iznosila je 16,8% Podsjećamo, procijenjena stopa nezaposlenosti na razini države je 7,6%.

Krajem studenog 2019. godine u Regionalnom uredu Osijek evidentirano je 15.976 nezaposlenih osoba, odnosno 529 osoba ili 3,4% više nego u listopadu no čak 10,3% manje nego u studenom prošle godine. Nezaposlenost se u prvih jedanaest mjeseci 2019. godine smanjivala prosječno mjesečno za 0,8% ili 160 osoba, no kasnojesenji trend povećanja nezaposlenosti zbog prestanka sezonskih poslova vidljiv je i ove godine. 

Tome u prilog govori i podatak kako je najviše novoprijavljenih nezaposlenih osoba došlo izravno iz radnog odnosa - čak 75%. 

I dalje vrlo visok udio nezaposlenih žena i osoba starijih dobnih skupina, čak 59% nezaposlenih čine žene.