Ostalo

TJEDNI PREGLED

Tjedan u znaku predsjedničke kampanje i trijumfa Borisa Johnsona

U tjednu za nama zahuktala se predsjednička kampanja, a često se spominjalo ime prvog hrvatskog predsjednika. Slučajno ili ne, poklopilo se to i s 20. godišnjicom njegove smrti. Puno je govora bilo i o autobusu Kolinde Grabar-Kitarović koji je sudjelovao u manjoj prometnoj nesreći. Britanci su već bili na biralištima, onima za parlamentarne izbore, a povijesnu pobjedu odnio je Boris Johnson.

Ilustracija   FOTO:Pixabay
Piše: Media Servis

Cijeli državni vrh bio je na grobu prvog hrvatskog predsjednika, dr. Franje Tuđmana u povodu 20. godišnjice njegove smrti. Premijer Andrej Plenković

‘‘Ostavio je neizbrisiv trag u povijesti hrvatskoga naroda, i svojom mudrošću i znanjem iskoristio prekretnički trenutak.‘‘A njegovo ime proteklog tjedna moglo se čuti češće nego li od nekih predsjedničkih kandidata. Niz reakcija izazvala je izjava Miroslava Škore da je HDZ izdao ideje koje je zastupao Tuđman. Predsjednik Sabora Gordan Jandroković:

‘‘Njegovo djelo je preveliko za patuljke politike koji danas pokušavaju od toga profitirati‘‘. Retorika u kampanji se zaoštravala. Aktualna predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović:

‘‘Neke treba pitati gdje su bili kad je grmilo, neki su tamburali po Americi, dok smo mi ovdje davali potporu svojim ljudima, svojim oružanim snagama.‘‘

Nezavisni Miroslav Škoro:

‘‘Meni aktualna predsjednica poručuje mašući nekom knjižicom da je to njezin program. Dame i gospodo, da sam ja bio predsjednik pet godina ja bi mahao knjižicom s rezultatima moga rada.‘‘ U kampanji aktivan i premijer Plenković:

‘‘Glas za Škoru je glas za Milanovića i za SDP.‘‘

Više dana zvijezda kampanje bio je autobus, i to onaj u kojem predsjednica obilazi Hrvatsku. U manjoj prometnoj nesreći predsjedničin autobus okrznuo je automobil u kojem su bili žena i dijete. Zoran Milanović:

‘‘Ono što sam čuo je sramota. To su nazvali štićenom kolonom, to je štićena horda.‘‘

Govora je bilo i o troškovima dosadašnje kampanje. Prvi je izvješće DIP-u dostavio Mislav Kolakušić - skromnih 12 kuna operativnih troškova. Protukandidati tvrde:

‘‘To je jednostavno nemoguće, to je neodrživo. Mislim da nije moguće.‘‘

Sabor je završio s ovogodišnjim zasjedanjem. SDP-ov Arsen Bauk:

‘‘Mislim da je bilo malih pomaka čisto zbog novog poslovnika koji je ipak otežao tzv. trollanje. Još jedino da malo predsjedatelji sjednica ne dijele opomene šakom i kapom."

Liječnički rad i prekovremeni sati regulirat će se novim Zakonom koji bi trebao biti donesen za najviše 6 mjeseci, zaključeno je na sastanku Vlade i sindikata liječnika. Razgovori su uslijedili nakon što je Vrhovni sud odlučio da zdravstveni radnici imaju pravo na dodatke na plaću za prekovremeni rad. Zamjenica predsjednika HLK Vikica Krolo:

‘‘Prijedlozi su s obje strane prihvaćeni, zadovoljna je jedna i druga strana. Sad je to stvar provedbe, ovo je prijedlog koji Vlada tek treba odobriti, i mi naravno očekujemo jedan razuman rok kad će se to početi rješavati.‘‘

Bio je ovo dobar tjedan za britanskog premijera Borisa Johnsona i njegove konzervativce koji su uvjerljivo pobijedili na parlamentarnim izborima. Ujedno je to i poraz protivnika Brexita koji su u Parlamentu pokušavali spriječiti provedbu referenduma iz 2016. Johnson je nakon trijumfa ponovio da će zemlju izvesti iz Europske unije do 31. siječnja. Boris Johnson:

‘‘Brexit će se dogoditi do 31. siječnja, nema ali, nema možda. Želimo izaći iz EU i preuzeti kontrolu nad našim granicama, zakonima, financijama, trgovinom i nad našim migracijskim sustavom."