Crna kronika

OSJEČKI ''KRAK'' AFERE INDEKS

Trojici profesora s osječkog Pravnog fakulteta nepravomoćnom presudom dosuđene zatvorske kazne

Riječ je o raspletu dijela korupcijske afere na osječkom Pravnom fakultetu kojom je na početku bilo obuhvaćeno 17 ljudi.

Pravni fakultet Osijek   FOTO:STV
Piše: Republika.eu / 24sata

Umirovljeni profesor Pravnog fakulteta u Osijeku Srećko Jelinić nepravomoćno je zbog primanja mita osuđen na 2,5 godine zatvora. 

Profesor s Pravnog fakulteta u Osijeku Vlado Belaj nepravomoćno je zbog primanja mita osuđen na dvije godine zatvora, a njegov kolega Vjekoslav Puljko je, također zbog primanja mita, nepravomoćno osuđen na  1,5 godinu zatvora. 

Belaja i Puljku također je izrečena sigurnosna mjera zvanja obavljanja profesorskog posla u trajanju od pet godina od pravomoćnosti presude. Vrijeme koje provedu izdržavajući kaznu ne ulazi u tu mjeru.
 
Po pravomoćnosti presude Jelinić će morati u državni proračun uplatiti 33.800 kuna. Tolika je protuvrijednost radova na objektu na Trgu bana Josipa Jelačića u Osijeku koje mu je obavio Željko Krivić u zamjenu za puštanje studenata na ispitima.
 
Osim adaptacije poslovnog prostora, pristao je i na ugradnju klima uređaja i metalne ograde.
 
Belaj će, po pravomoćnosti presude, u državni proračun morati uplatiti protuvrijednost od tisuću eura te 6000 kuna, a Puljko 4000 kuna. Za razliku od Jelinića, rekao je svjedok Krivić, njih dvojica su primala mito samo u kešu.
 
Marica Miloš, njezin sin Igor Dačić i Zvjezdana Tuma Pavlov, koji su preko posrednika Željka Krivića, dali mito kako bi Dačić prošao ispit, osuđeni su na po godinu dana zatvora.
 
No, ako u sljedeće dvije godine ne počine novo kazneno djelo neće ići u zatvor.
 
Bilo je to posljednjih šestero okrivljenih u osječkom 'kraku' antikorupcijske afere Indeks.
 
Izvor: 24sata