Osječko-baranjska

OBLJETNICA ''ĐAVOLJE GREDE''

Akcijom ''Kopački rit'' hrabrošću potisnute neprijateljske snage i obranjen Osijek

Prije 28 godina, u vrijeme najjačih napada na Osijek, hrvatska vojska i policija hrabrošću i odlučnošću su potisnuli neprijateljske snage i oslobodili značajan dio teritorija u Baranji u vojno-redarstvenoj akciji „Kopački rit“. Sudionici akcije poznate i pod nazivom Đavolja greda, slažu se kako je to bila prekretnica nakon pada Vukovara, te da su to bili presudni dani za obranu nepokorenog Osijeka.

Obljetnica akcije ''Kopački rit''   FOTO:STV
Piše: Republika.eu / STV

Tih hladnih prosinačkih dana 1991., neprijateljske snage s baranjske su strane stigle sve do nasuprot luke Tranzit. No uslijedio je odgovor. Odlukom zapovjednika obrane grada Branimira Glavaša krenuo je protuudar. 18. prosinca hrvatske su snage uspješno potisnule okupatorsku vojsku u dubinu Kopačkog rita.

"Neprijatelj je želio spojiti svoje linije u Baranji sa postrojbama u Slavoniji. Oni su praktički bili prekinuti u tom dijelu Kopačkog rita i morali su svu opskrbu preko Sombora i okolo ići u Erdut. Tako da su uspjeli u svojoj namjeri oni bi doveli Osijek u vrlo nepovoljan položaj, toliko je značaj te akcije još veći", kaže zapovjednik 1. bojne 135. brigade Stipan Šašlin.

Pripadnike vojske i policije u borbi je vodila odlučnost i hrabrost. Pokazali su veliko srce i domoljublje.

"Nas 40-ak je prošlo kroz njihove redove u pozadinu kako bi spriječili dolazak njihovog pojačanja i mi smo imali jedan okršaj na samom nasipu, spriječili dolazak borbenih vozila, bilo je tu transportera i tenkova, ljudstva, tako da evo to je nešto što smo napravili. I cijeli taj dan smo do dolaska vojske i preuzimanja položaja proveli vani po kiši i snijegu zaista je bila ledena kiša, više od 24 sata smo bili neprekidno budni i to je nešto što nas zaista čini ponosnim", kaže sudionik akcije Željko Cickaj.

"Ono što je bitno napomenuti da je ovdje sudjelovala sudjelovala 135. brigada, 4. Policijska postaja Beli Manastir koja je jedina cijeli rat provela na prvim crtama bojišta, osim toga dijelovi 106. brigade, ratna riječna flotila i bojna Zrinski", kaže predsjednik Odbora za branitelje i braniteljske udruge Grada Osijeka Darko Nađ.

U borbama su život izgubila 4 hrvatska branitelja. Njima u čast i sjećanje na njihovu žrtvu ispred križa na Biljskoj cesti položeni su vijenci.