Crna kronika

STRAVA U ZAGORJU

Požar u staračkom domu u Andraševcu, šest osoba poginulo

U požaru koji je u subotu ujutro izbio u staračkom domu u Andraševcu kod Oroslavja ima i smrtno stradalih, no točan broj će se utvrditi očevidom, rekao je za Hinu glasnogovornik Policijske uprave krapinsko-zagorske Zoran Lončar, dodavši da je vatra ugašena.

Požar u staračkom domu u Andraševcu   FOTO:Zeljko Puhovski / CROPIX
Piše: Republika.eu / Hina

Neslužbeno lokalni mediji objavili su, pozivajući se na izvore iz Doma, da je u požaru poginulo šestero ljudi.

Do požara u Domu za starije i nemoćne osobe u Andraševcu došlo je jutros oko 5 sati.

Glasnogovornik krapinsko-zagorske policije Lončar, Hini je potvrdio da „prema prvim informacijama ima i smrtno stradalih”.  Vatrogasci rade sve kako bi omogućili da se obavi policijski očevid, dodao je.

„Požar je ugašen, međutim još se uvijek radi na hlađenju objekta da bi policajci mogli ući unutra, utvrditi točan broj smrtno stradalih osoba, obaviti očevid i utvrditi uzrok požara”, kazao je Lončar.

Vatrogasci požar ugasili za desetak minuta, ali je bilo prekasno za stradale u objektu

Požar koji je u subotu ujutro planuo u Domu za starije osobe u Andraševcu, vatrogasci su ugasili za 10-tak minuta, ali bilo je prekasno za one koje su bili unutra, izjavio je županijski vatrogasni zapovjednik Zagorske javne postrojbe Marijan Lovrenčić, podsjetivši da je smrtno stradalo šest osoba.

Kazao je da je u subotu rano ujutro, po dojavi iz Centra 112 kako je riječ o požaru objekta u kojem su starije osobe, odmah upućena Zagorska javna vatrogasna postrojba i alarmiran i upućen domicilni DVD Oroslavje.

Moram reći da Zagorska javna vatrogasna postrojba izlazi u roku od minute, i oni su vrlo brzo bili tu, gotovo istovremeno s vatrogascima Oroslavja. Oni su došli s 11 vatrogasaca, s tri adekvatna vozila s kompletnom opremom, ali ono što je loše je da su vatrogasci po dolasku zatekli požar krovišta u totalno razbuktaloj fazi”, rekao je Lovrenčić.

Objasnio je da je plamen zahvatio cijelo krovište i konstrukciju te da je cijeli objekt već bio u plamenu. „Ono što je nastupilo ranije s ovako teškim ishodom, zapravo je već bilo gotovo”, kazao je.

Vatrogasci su požar ugasili za desetak minuta, dodao je Lovrenčić, nakon čega se prišlo sanaciji, ali spašavanje više nije bilo moguće. Dodao je kako o silini požara, odnosno visini temperature, govori podatak da su na susjednom objektu popucala stakla u donjem i gornjem dijelu objekta. Procijenio je da je postojala velika opasnost da se vatra proširi i na taj susjedni objekt.

Premijer Plenković na požarištu, najdublja sućut obiteljima stradalih 

Na požarište u Andraševec su stigli i premijer Andrej Plenković i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, krapinsko-zagorski župan Željko Kolar te gradonačelnik Oroslavja Emil Gredičak.

Premijer je novinarima izjavio da je prema prvim informacijama PU krapinsko-zagorske, smrtno stradalo šest osoba, korisnika Doma za brigu o starijim osobama "Zelena oaza". 

 „U tijeku je očevid, nakon toga ćemo moći znati više o samim uzrocima i uopće o situaciji u ovom Domu za brigu o starijim osobama", dodao je Plenković. 

I županijska tijela, i nadležno ministarstvo, državni inspektorat, svi koji trebaju obaviti svoj posao, da vidimo treba li u ovakvim okolnostima taj sustav kontrola činiti redovitijim, češćim. U ovom trenutku nemamo dovoljno saznanja da bismo mogli reći bilo što više od ovoga što vam sada kažem”, rekao je.

„Došao sam izraziti sućut i solidarnost, vjerujem većine hrvatskih građana, za ovu tešku situaciju koja se ovdje dogodila”, zaključio je Plenković.

Premijer je izrazio najdublju sućut i poruku suosjećanja obiteljima smrtno stradalih u ovoj veliko tragediji. "Pričekat ćemo da nadležne službe obave svoj posao, više od toga bilo bi špekuliranje”, kazao je Plenković.

Na pitanje je li ovo poruka da se inspekcije malo pozabave domovima za starije i nemoćne, posebice kada su u pitanju privatni domovi, premijer je najavio da će se uključiti svi.

Upitan, dodao je kako nema informaciju je li Dom "Zelena oaza" imao sve potrebne dozvole te dodao da će se i to ispitati.

Gradonačelnik Oroslavlja Gredičak na novinarsko pitanje je li se čuo s vlasnicima objekta, rekao je da su sve službe uključene u istragu, a bilo kakvo prejudiciranje bilo čega ne bi bilo dobro. Dodao je da je od jutra na požarištu i da je još uvijek u šoku, izrazivši sućut obiteljima smrtno stradalih.

Župan Kolar također je izrazio sućut svim obiteljima žrtava ovog tragičnog događaja.

"Na žalost, imamo potvrdu da je šestero korisnika izgubilo život, a uzrok požara znat ćemo nakon očevida, kojeg obavljaju državna tijela", rekao je. Dodao je da je objekt potpuno izgorio, a na pitanje - zna li se uzrok -  odgovorio je da za sada to nije poznato. 

"Nadležna tijela neka naprave inspekciju, ovo je prevelika tragedija da bi bilo tko na bilo koji način špekulirao", kratko je odgovorio župan.