Politika

CRO DEMOSKOP

Veliki preokret na političkoj sceni u predvečerje parlamentarnih izbora: SDP pretekao HDZ!

Nakon predsjedničkih izbora, na kojima je pobijedio Zoran Milanović, ušli smo u godinu u kojoj se održavaju i parlamentarni izbori. RTL vam, u suradnji s Promocijom plus, ekskluzivno donosi prve ovogodišnje rezultate CRO Demoskopa.

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković   FOTO:Goran Mehkek / CROPIX
Piše: Republika.eu / N1

Nakon pune četiri godine vodstva HDZ-a, prvi izbor građana u siječnju je - SDP. Da su se parlamentarni izbori održali odmah nakon predsjedničkih, SDP bi zaokružilo najviše birača - 27,8 posto.

To je gotovo 3 postotna boda više nego u prosincu (25,2 posto), a više od 10 u usporedbi s prošlogodišnjim siječnjem kada je SDP bio na tek 16 posto, pokazuje novi CRO Demoskop.

HDZ je od prosinca pao za pola postotnog boda, a zbog rasta SDP-a, vladajuća stranka pala je na drugo mjesto s 26,9 posto potpore (prosinac 2019. - 27,3 posto). Iako je prednost SDP na razini statističke pogreške, ovo je prvi put da stranka koju vodi Andrej Plenković nije relativni pobjednik.

Treći izbor, umjesto liste Mislava Kolakušića, ponovno je - Most, stranka koja je podržala Miroslava Škoru. Bira ih 5,6 posto ispitanika, no u odnosu na prosinac (6,2 posto) i tu je vidljiv pad.

Sličnu potporu, čak i sličan rast od pola postotnog boda bilježi i Živi zid (siječanj 2020. - 2,1 posto, prosinac 2019. - 1,5 posto) i stranka njihova bivšeg člana Ivana Pernara (siječanj 2020. - 2 posto, prosinac 2019. - 1,5 posto). Ispod toga, uz nastavak trenda pada je i HNS, stranka koja je u vladajućoj koaliciji i koja najavljuje samostalan izlazak na parlamentarne izbore iako su na 1,7 posto (prosinac 2019. - 2 posto).

Izvor: N1