Društvo

MINISTRICA DIVJAK O KRIVOTVORENIM DIPLOMAMA

Važno nam je očistiti sustav od zloupotrebe

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak predstavila je rezultate provjere vjerodostojnosti diploma i svjedodžbi, koja je počela prije godinu dana.

Blaženka Divjak   FOTO:Bruno Konjevic / CROPIX
Piše: Media Servis

 U sustavu je pronađeno 35 krivotvorenih dokumenata, među kojima 18 diploma i 17 svjedodžbi, poručila je ministrica Divjak na brifingu za medije.

"Nama je izuzetno važno da se sustav očisti od svih onih koji bi na bilo koji način zloupotrebljavali ili svoj položaj, ali posebno u sustavu odgoja i obrazovanja, u koji moramo imati apsolutno povjerenje, nedopustivo je da imamo krivotvorene svjedodžbe i diplome, te da se temeljem njih ljudi zapošljavaju i rade u sustavu", istaknula je Divjak.

"Kada god se pronađe krivotvorena isprava, istog trenutka se raskida ugovor o radu, a osoba se prijavljuje policiji i Državnom odvjetništvu, nakon toga slijedi istražni postupak te pravosudni organi preuzimaju ove slučajeve", pojasnila je Divjak.

Uglavnom se radi o diplomama i svjedodžbama koje su navodno izdane u Hrvatskoj, ali i u Srbiji, Sloveniji i Austriji, istaknula je Divjak.