Gost komentator

PROF. NEDELJKO BOSANAC

Sve je hadezeovcima krenulo naopako kada su forsirali kandidatkinju koja je u novom vremenu politički potkapacitirana

Sve je hadezeovcima krenulo naopako kada su forsirali kandidatkinju koja je u novom vremenu politički potkapacitirana, a intelektualno se podigla do razine koja nadmašuje njezine političke sposobnosti. No, trebalo je držati se poznate maxime, još od grčkih i rimskih političkih vremena, a ta je: "U politici se nikada ne potkiva mrtvog konja". Upravo se to dogodilo hadezeovcima.

prof. Nedeljko Bosanac   FOTO:STV
Piše: prof. Nedeljko Bosanac

I. Anušić, na pitanje tko je kriv za poraz KGK na izborima, kaže: "da je za gubitak izbora odgovorna kandidatkinja i svi koji su bili uz nju". Pošteno! Mada, ne bih tražio odgovor na pitanje krivnje. Tražio bih odgovor što se dogodilo između birača da nisu glasovali, čak niti viši broj hadezeovaca? Odgovor se sam po sebi nameće. Dakle, takav pritisak predsjednika/premijera i funkcionara hadezeovaca nisu karakterno i moralno izdržali članovi hadezea. Visoki broj hadezeovaca nije mogao razumijeti zašto se toliko ultimira izbor KGK, a da oni kao dio naroda koji oskudijeva i siromaši gleda 'veselu predsjednicu' i raskoš hadezeovskih uzvanika i funkcionara prigodom organizacije tribina podrške predsjednici. S druge strane, mnogi su hadezeovci primijetili da se duboko uronilo u prošlost i retrogradne poruke. Da ne govorim o nebulozama pojedinih ministara, posebno vojnog i vanjskih poslova, saborskih zastupnika, 'akademika' Rajnera i drugih kao što je savjetnik predsjednice okićen "cvjetastim cekerom", agresivan i stupidan.

Iz Vlade zahtijevaju da se na Odboru u sljedeća dva tjedna rasprave imena novih ambasadora te da ih KGK imenuje prije nego što preda dužnost Z. Milanoviću. Znate što? Ex predsjednica i Vlada idu istim putom nesvjesni da su došli na kraj puta, upravo tamo gdje su krenuli.

Razumijevanje političkog ponekada je teško za kolektivitet koji je cijelu svoju kampanju temeljio na uvjeravanju nacije da su hadezeovci nacija, a ne samo jedna od političkih stranaka Hrvatske. Predsjednica se podigla iznad svojih mogućnosti, a g. Plenković se vratio u političku i nacionalnu prošlost. Zaboravili su da su upravo hadezeovci 20 godina kontaminirali i erodirali politiku koja se nije mogla odvojiti od prošlosti. Sve je hadezeovcima krenulo naopako kada su forsirali kandidatkinju koja je u novom vremenu politički potkapacitirana, a intelektualno se podigla do razine koja nadmašuje njezine političke sposobnosti. No, trebalo je držati se poznate maxime, još od grčkih i rimskih političkih vremena, a ta je: "U politici se nikada ne potkiva mrtvog konja". Upravo se to dogodilo hadezeovcima. Što je tu je: "quod licet Iovi, non licet bovi. Cijena koju je nacija trebala platiti, posebno zbog politike zadnjih 5 godina, naplaćena je klijetelističkom, nepotističkom i lopovskom politički hadezeovskom praksom i trivijalizacijom evidentnih skandala u redovima "estradnih ministara i šire. Posljedica te hadezeovske političke prakse je zaustavljanja zemlje i njezino rangiranje iza svih država EU, osim Bugarske. Ta hadezeovska poplava njihovih političkih i privatno osobnih interesa prelila se u vidu javne medijske trivijalizacije, čak i lopovluka. 

Ali, biti članica EU ne znači sprovoditi politiku "noja" i pri tomu pokušati zabijati glavu u pijesak, a ne štititi glutealni dio tijela. Upravo se to događa? Tako je njemački javni radio Deutschlandfunk u prosincu emitirao 50-minutnu reportažu pod nazivom “Hrvatska televizija” u kojoj se konstatira da je HRT “zastrašujući primjer u što se može pretvoriti javni servis”, napisao je Index.hr Hm?! Ukoliko se dalje nastavi u medijskom prostoru pritiskati na um i razum nacije s megalomanskom politikom Vlade i hadezeovaca, ne čini li se da su domaći mediji vrlo blizu medijima Sjeverne Koreje? Pišu samo ono što smiju nakon odluke glavnih urednika koji su neprekidno na linku s predstavnicima vlasti. Naprosto je intelektualno neizdrživo čitati domaće tiskovne medije i gledati elektroničke medije. Kad god je riječ o npr. "estradnim ministrima i njihovim malverzacijama" odmah se pojavljuje novinski tekst tzv. "angažiranih" novinara što trivijaliziraju čak i lopovluk političkih moćnika i njihovih klijentelista. Tako se sve češće na televizijskim razgovorima pojavljuje "mladac", netom satelitski gurnut u europsku orbitu, kako naciju obavještava o aktivnostima europske Unije koju je on za razliku od stotine tisuća mladeži počeo upoznavati i učiti u Bruxellesu. E', sada taj mladac naučeno prenosi naciji, a nacija motri svu tu raskoš, svečane večere, uzvanike između kojih se primjećuje i "izdrži Jakove". Karlo Ressler, europarlamentarac, kaže razgovara dosta s europskim kolegama i ističe da je dosta teško razumijeti što se događa između europskih institucija. Ističe on da građani ne razumiju mnogo što se radi u Bruxellesu? Dakle, Vijeće Europe prevodi građane kao "žedne preko vode". Postavlja se pitanje: koliko taj mladi g. Resller razumije političko Europske unije? Dobro! Resller je mlad i pred njim je nakon hrvatskog predsjedavanja Vijećem Europe punih 6 mjeseci da pohvata konce te politike i obavijesti građane koji su ga i birali. Gledam tog 'mladca' i gubim nadu da će se to zgoditi za mog vremena!?

"Dakle, ovaj dečko predstavlja sve ono zbog čega politiku prezirem. Plenković mu je širom otvorio vrata, uveo ga u sam vrh HDZ-a isturivši ga kao nositelja liste za EU, lomeći pritom otpore stranačkih starosjedilaca. A sad kad se pozicija Plenkovićeva poljuljala, u velikoj mjeri zbog neuspjeha na predsjedničkim izborima, ali i onim za parlament EU (kad se premijer izložio baš zbog Resslera), mladi mu "lav", očito osluškujući unutarnju stranačku tektoniku, uskraćuje "bjanko podršku". Jer, zaboga, on misli o interesu stranke, spreman je i na suradnju i s onima koji eventualno sruše Plenkovića... E, jadni moj Andrej, žao mi te, ali sam si kriv, tvoj izbor...", napisao je na svom fb g. Velimir Visković. Suglasan sam!

Ipak: "Moja jedina politička ambicija je pravno uređena država, država pred zakonom jednakih slobodnih i odgovornih ljudi. S obzirom da se najveće političke stranke protive svim ključnim reformama bez kojih nema mogućnosti za bilo kakav napredak, moj politički cilj podrazumijeva izlazak na parlamentarne izbore te ulazak u Hrvatski sabor u dovoljnoj snazi koja će biti brana dogovorima oko podijele fotelja i plijena između dva velika stranačka kartela", rekla je gđa Dalija Orešković. Moji komplimenti!

prof. Nedeljko Bosanac
Stavovi izraženi u ovom tekstu stavovi su autora, i ne odražavaju nužno uredničku politiku portala Republika.eu.