Politika

ZAPOČELI S AKTUALNIM PRIJEPODNEVOM

Nakon jednomjesečne stanke Hrvatski sabor nastavio s radom

Hrvatski sabor nastavio je s radom nakon jednomjesečne stanke uobičajenim aktualnim prijepodnevom. Premijer i njegovi ministri odgovaraju na 40 zastupničkih pitanja.

Sjednica Sabora počela je uobičajenim aktualnim prijepodnevom   FOTO:Bruno Konjevic / CROPIX
Piše: Media Servis

 Zastupnik SDP-a Tomislav Žagar osvrnuo se na tragediju u staračkom domu u Andraševcu u kojoj je poginulo šest ljudi. Premijera je pitao što Vlada planira poduzeti da se konačno počnu graditi javni Domovi za starije osobe. Konkretan odgovor nije dobio, ali premijer zato nije zaboravio stati u obranu resorne ministrice Bedeković.

"Ministarstvo nadležno za ovu temu, a to je mininistarstvo ministrice Bedeković nije imalo nikakve posebne dozvole koje je davalo prema ovome Domu. No, u svakom slučaju sve inspekcijske službe, policija i nadzor ministarstva sada će učiniti sve potrebno da u budućnosti preveniramo slične slučajeve."

Ministrica je, pak, pojasnila što je konkretno učinjeno za štičenike Doma u Andraševcu nakon tragedije.
 
"U ponedjeljak je obavljen inspekcijski nadzor Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, donešeno je rješenje o zatvaranju ovog doma i podnesena je kaznena prijava protiv vlasnice doma nadležnom državnom odvjetniku."

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić osvrnuo se na trostruko ubojstvo u Splitu kao i na veliku podršku koju je od građana dobio ubojica. Mogu razumijeti nezadovoljstvo građana, rekao je.

"Građani ne mogu više trpjeti tu nepravdu. Ne mogu gledati kako kriminalci, silovatelji zlostavljači slobodno šeću po ulicama naše zemlje. Građani se s pravom osjećaju nesigurno jer institucije koje bi ih trebale štititi, ih ne mogu zaštititi. Ne mogu im to osigurati."

Odgovorio mu je premijer Andrej Plenković:
"Određeni način iz ovoga što vi govorite, gotovo kao da iskazujete razumijevanje za pokušaj anarhije, uzimanja pravde u svoje ruke. To mi kao Vlada, niti institucije države, nećemo dopustiti. U Hrvatskoj anarhije biti neće."