Osječko-baranjska

USKOK I OBRANA IZNIJELI ZAVRŠNE RIJEČI

Presuda Šišljagiću i Marolinu za korupciju 23. siječnja

USKOK i obrana iznijeli su završne riječi na suđenju bivšem osječko-baranjskom županu Vladimiru Šišljagiću i pročelniku Martinu Marolinu. Pred završetkom je tako ponovljeno suđenje, u kojemu se Šišljagića i Marolina tereti za izvlačenje 122 tisuće kuna iz županijske blagajne.

Suđenje Šišljagiću i Marolinu, arhiva   FOTO:Republika.eu
Piše: Republika.eu

Na zadnjem sudskom ročistu, a prije izricanja presude, iznijete su završne riječi. 

USKOK traži da se optuženi Šišljagić i Marolin proglase krivima, te tvrdi kako je odluke o potporama kojima je oštećen proračun, donosio tadašnji župan, i to na prijedlog optuženog Martina Marolina kao pročelnika Agencije za razvoj:

"Sva druga priča oko toga kako je to kolalo, prijedlozi, rješenja, kolegij župana je zapravo smiješna jer su poduzetnici podnosili prijedloge, optuženi Marolin je to prihvaćao, sačinjavali su nacrt, rješenja, dogovorio je sa županom koliko će se kome isplatiti, i onda je to formalno išlo na kolegij. Kada vidimo što na tom zapisniku s kolegija piše, piše konačna odluka. Nije tu bilo rasprava. Svjedok Brunčić u jednom trenutku je rekao, mislim da to nije ušlo ni u zapisnik, da je odluku o potporama mogao donijeti župan i na toaletu."

Vladimir Šišljagić i Martin Marolin, kao i njihova obrana, ostaju pri tome kako nisu tražili, niti kontaktirali poduzetnike koje bi onda tražili novac natrag.

Upitan ima li što dodati,  Šišljagić je rekao:  "Ne, mislim da sam dao i na početku jednu već opširnu obranu, u kojoj sam iznio sve one činjenice koje su mi poznate. Ne bih imao obrani ništa dodati".

"U postupcima potpore, dodjele pomoći nisam povrijedio nijedan zakon niti jedan drugi akt, niti sam bilo kojem poduzetniku pogodovao pri dodjeli pomoći. Također niti samostalno, niti u dogovoru s Vladimirom Šišljagićem, niti Zlatkom Maksimovićem ili nekim trećim, nisam na bilo koji način postupao na štetu Osječko-baranjske županije, niti sam sebi, Vladimiru Šišljagiću ili bilo kome pribavio ikakvu korist", rekao je Martin Marolin.

Presudu će sudsko vijeće donijeti idućeg četvrtka u 11 sati. 

Budu li proglašeni krivima, Šišljagić i Marolin mogli bi provesti od jedne do deset godina u zatvoru.