Nogomet

"PRAVI KRIVCI U LOŽAMA"

Oporba upozorava na nelogičnosti i proturječja u zakonu o navijačima

Nakon praznjikave sabornice proteklih dana rasprava o Zakonu o sprečavanju nereda na sportskim natjecanjima privukao je zastupnike na raspravu. I dok su vladajući branili alkotestove i zabranu maskiranja oporba je kritizirala nelogičnosti, a neki su zastupnici poput aktivista skupljali navijačku potporu.

Piše: Media Servis

Novi zakon , kolokvijalno poznat i kao zakon o navijačima i prije dolaska u sabor izazvao je ogorčenje kod onih koji često idu na sportska borilišta. Državni tajnik Žarko Katić branio je novosti o alkoholu, maskiranju i tučnjavi i kaže da su manjkavosti priječile uspješnu borbu protiv nasilja.

"Prvo je odbijanje podvrgavanju ispitivanja alkoholiziranosti i prisutnosti droga u organizmu mjernim uređajem. Drugo je tučnjava, odnosno fizičko nasilje s obilježjima prekršajima. Zahvaćamo i posjedovanje predmeta namijenjenih prikrivanju identiteta, naknadno utvrđivanje stvarnog počinitelja je otežano činjenicom da je identitet prikriven", nabrajao je Katić. Zastupnici su upozoravali na licemjerje dopuštanja točenja alkohola i istovremeno sankcioniranje alkoholiziranih. Miro Bulj kaže da su pravi krivci u ložama.

"Međutim, za red na sportskim stadionima ne može biti isključivo 0,5 promila alkohola za navijače, a ne na svečane lože gdje će teći potoci alkohola i gdje će piti naše političke elite i kriminalne organizacije koje su uzurpirale sport i koje su napravile nered u sportu", rekao je MOST-ovac Miro Bulj. Upozoreno je na nelogičnost da se dozvoli točenje i konzumacija , a da ih se istovremeno drastično kažnjava. Zastupnik Marko Sladoljev upozorio je i da zašto se tučnjava na stadionu drugačije kažnjava od one pred narodnjačkim klubom, rekao je da je zakon duboko licemjeran i nepravedan posebno kada sam predlagatelj priznaje da je incidenata manje.

"Da ovaj zakon neće spriječiti nerede na stadionima, da on ima svoju političku dimenziju, da će po ovim odredbama zakona navijači biti odstranjeni s tribina. Toplo vas upozoravam, bolje da su vam navijači na tribinama, nego ispred Markova trga. I uključite ih u drugo čitanje", rekao je Sladoljev. SDP-ov Saša Đujić upozorava da takva proturječja rađaju probleme.

"Tu opet otvarate jedan prostor policajcima da djeluju po onome 'ti mi se ne sviđaš, vidim da lagano teturaš, sad ću ti dati dreger da pušeš pa ću te sad uhititi'. Bez ikakvog argumenta ili povoda. To je jedna vrsta represije koja nikako nije dobra niti mislimo da će riješiti problem". SDP-ov Ranko Ostojić osvrnuo se na zabrane maskiranja i nedorečenosti.

"Hoće li na skijaškom natjecanju Snježna Kraljica biti isto tako tretirani navijači koji dolaze maskirani s prikrivenim identitetom jer je hladno? Prema tome napravite distinkciju", rekao je Ostojić.Inače svima koji će se maskirati prijeti prekršajna prijava i novčana kazna od dvije tisuće do 15 tisuća kuna. Opcija je i kazna zatvora u trajanju do 30 dana. Za izazivanje tučnjave predviđene su kazne od pet do 25 tisuća kuna, ili kazna zatvora u trajanju od 30 do 60 dana.