Vukovarsko-srijemska

VINKOVCI

Potpisan ugovor o izgradnji nove zgrade Gradske knjižnice vrijedan 48 milijuna kuna

U Gradskoj knjižnici i čitaonici u Vinkovcima u petak je potpisan 47,7 milijuna kuna vrijedan ugovor o izgradnji nove zgrade na mjestu stare u Zvonimirovoj ulici u središtu grada, koja je potpuno izgorjela u Domovinskom ratu.

Ilustracija   FOTO:Pixabay
Piše: HINA

 Osim toga, potpisan je i ugovor o usluzi stručnog nadzora, vrijedan 245.000 kuna.

Gradonačelnik Ivan Bosančić ocijenio je na svečanom potpisivanju ugovora da će izgradnja nove gradske knjižnice dati novu dimenziju društvenom životu grada.

Projekt je iznimno važan za Vinkovčane te će obilježiti sljedeće razdoblje, rekao je.

"Gradimo hram kulture, mjesto okupljanja, mjesto odakle će kretati sve inicijative društvenoga, znanstvenog i obrazovnog karaktera", rekao je Bosančić i izrazio zadovoljstvo što je projekt plod rada mladih vinkovačkih arhitekata.

Također je rekao da bi knjižnica trebala biti izgrađena u sljedeće tri godine te da je novac osiguran za prvu i drugu etapu radova, a očekuje da će se u financiranje projekta uključiti i šira zajednica.

Prema riječima glavnog projektanta i autora idejnog rješenja Marka Milidraga, knjižnica će imati oko 4500 metara četvornih, s podrumom i tri nadzemne etaže.

"Projektirali smo niskoenergetsku, modernu građevinu javne namjene koja se potpuno uklapa u prostorni plan i GUP, a dali smo joj nešto drugačiji vizualni identitet koji je odraz vremena i nas samih", rekao je Milidrag.

Autor i njegov tim iz Vinkovaca zaigrali su se simbolikom Domovinskog rata i činjenicom da je ta gradska knjižnica jedina koja je potpuno izgorjela u agresiji na Hrvatsku zajedno s cjelokupnim knjižnim fundusom te će na pročelje zgrade biti postavljeni kosi brisoleji koji simboliziraju listove knjige, a njihovi pravilni prekidi simbolizirat će putanju gelera.

"Ovo je povijesni dan, prošlo je 29 godina od stradanja knjižnice u ratu, u ovoj godini slavimo 145 godina osnutka vinkovačke knjižnice pa je ovo i najljepši poklon koji smo mogli dobiti", rekla je ravnateljica Gradske knjižnice i čitaonice Vedrana Lugić.

Gradska knjižnica i čitaonica u Vinkovcima trenutačno ima oko 6500 korisnika i knjižni fond od 150.000 knjiga te i bibliobusnu službu koja pokriva cijelu Vukovarsko-srijemsku županiju.

Radove na izgradnji knjižnice izvodit će zajednica ponuditelja koju čine tvrtke "Watmont" i "Suhomont", a nadzor je povjeren tvrtkama "Orion projekt" i "Solux".