Društvo

PREGLED TJEDNA

Tjedan u svijetu obilježio koronavirus, u Hrvatskoj ministarske nekretnine

Tjedan za nama obilježio je novi, znanstvenicima slabo poznati, koronavirus. Broj žrtava rapidno raste, a prvi slučajevi zaraze potvrđeni su i u Europi. U pregledu tjedna svoje mjesto je, zbog brojnih nekretnina i imovinske kartice, zavrijedio ministar Kujundžić, a hrvatski sportaši lijepo su ga zaokružili.

U pregledu tjedna svoje mjesto je, zbog brojnih nekretnina i imovinske kartice, zavrijedio ministar Kujundžić, a hrvatski sportaši lijepo su ga zaokružili.   FOTO:Goran Mehkek / CROPIX
Piše: Republika.eu / Media Servis

Svijet je proteklih dana zabrinut zbog pojave nove sorte koronavirusa. Sve je krenulo, vjeruje se, s tržnice u kineskom gradu Wuhanu, a broj zaraženih dosegao je gotovo 2 tisuće. Nekoliko desetaka ljudi je umrlo, a prvi slučajevi zaraze potvrđeni su u Europi. Puno je tu nepoznanica, rekao je glavni direktor Svjetske zdravstvene organizacije...

"Još nam je puno toga nepoznato. Nije nam poznat izvor virusa, ne razumijemo koliko se lako širi, ne razumijemo na koje se sve načine širi i ne razumijemo u potpunosti njegove kliničke karakteristike ili ozbiljnost posljedica zaraze."

Kuće, oranice, apartmani... imovina ministra zdravstva Milana Kujundžića danima puni medijski prostor.

‘‘Ja sam, ne spreman izići pred Povjerenstvo, nego u ljudskom i moralnom smislu i pred bilo koga. Ako se utvrdi da bilo što nije točno, ja bih isti tren, ne dao ostavku, nego umro od srama. Sve što sam rekao lako je provjerljivo, a što se zlonamjerno interpretira, to je nešto drugo", rekao je Kujundžić.

Dan nakon - novi problemi za ministra, ali i za novinarku Slobodne Dalmacije, Andreu Topić. Dok je snimala ministrovu kuću, koja prema podacima njegove imovinske kartice ima 100 kvadrata, a u stvarnosti je bogatija za 84 kvadrata i zemljište, napali su je radnici s obližnjeg gradilišta. Među njima četvoricom bio je i, kaže novinarka, ministrov rođak.

‘‘Ovaj mi je sjeo naprijed na auto, ovaj drugi je sjeo od iza. Maknite se od mene, to je moje auto! Ne daju mi da se pomaknem!‘‘

‘‘Bilo kakav oblik nasilja nad novinarima i novinarskom slobodom osuđujem,‘‘ rekao je Kujundžić.

I dok ministar, za sada, ostavku ne namjerava dati, oporba poziva premijera Plenkovića da ga smijeni. SDP-ov Peđa Grbin:

"I onda naravno, na kraju svega toga sam iznenađen, iako u stvari ne bih trebao biti, time što ministar ne nudi ostavku. Sve to relativizira i onda još optužuje medije, koji naprosto rade svoj posao, za atmosferu linča. Jedina atmosfera koju možemo vidjeti je atmosfera dima, magle i smrada koja ostaje iza gotovo svakog HDZ-ovog političara."

Bivši HDZ-ovac i Požeško-slavonski župan Alojz Tomašević proglašen je krivim za obiteljsko nasilje, no u zatvor ne ide. Dobio je kaznu od 10 mjeseci uvjetno, uz rok kušnje od dvije godine. Evo što je na presudu rekla Mara Tomašević.

‘‘Pa treba neka kazna za takva djela pa makar i ova mala. Neka vide žene da trebaju prijavit. Ja mislim da će im ovo biti poticaj‘‘, rekla je Mara Tomašević.

Buru reakcija izazvao je, u najmanju ruku, nesvakidašnji oglas Raiffeisen banke, u kojem se traži PR agencija koja bi, između ostaloga, vršila pritisak na Ustavni sud. Čelnik Snage Goran Aleksić: Ubrzo nakon otkrića portala Index predsjednik Uprave RBA u Hrvatskoj dao je ostavku. Uljanik d.d. otišao je u povijest - Skupština vjerovnika na Trgovačkom sudu u Pazinu donijela je odluku o likvidaciji.

Malo nakon što je predsjedništvo HDZ-a odlučilo da će se unutarstranački izbori održati 15. ožujka, svoje kandidature zajedno su predstavili Miro Kovač, Ivan Penava i Davor Ivo Stier. Kovač se kandidira za šefa stranke, Penava za njegovog zamjenika, a Stier za jednog od četiri potpredsjednika HDZ-a.

U švicarskom Davosu održan je 50. summit Svjetskog ekonomskog foruma. Pripadnici svjetske političke i ekonomske elite, u idiličnom alpskom okruženju, najviše su se bavili klimatskim promjenama. Tako je, uz američkog predsjednika Donalda Trumpa, najveća zvijezda bila mlada klimatska aktivistica Greta Thunberg.

"Puno toga se dogodilo što nitko nije mogao predvidjeti. Zapalila se iskra opće svijesti i pokreta Nisam tu samo ja, tu su mnogi mladi iz različitih dijelova svijeta, koji čine savez pokreta, a to je ogroman korak.‘‘

Već tradicionalno, za najljepše vijesti u tjednu pobrinuli su se hrvatski sportaši - rukometaši u lovu na europsko zlato, dok se vaterpolisti bore za broncu.