Osječko-baranjska

UZORCI POSLANI U BERLIN NA DODATNO TESTIRANJE

Đakovčanin koji je u KBC Osijek u izolaciji zbog sumnje na koronavirus nema tu bolest

Medijima i društvenim mrežama tijekom nedjelje proširila se vijest o tome kako se u osječkoj bolnici nalazi pacijent pod sumnjom da je zaražen koronavirusom. Riječ je o 26-godišnjem muškarcu iz Đakova, koji se prije desetak dana vratio iz Kine. Ipak, kako je potvrdila ravnateljica Klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević prof.dr.sc. Alemka Markotić gostujući u Dnevniku HTV-a, nalazi su negativni. Ipak, uzorci pacijenta u izolaciji ipak su poslani na dodatno testiranje u Njemačku.

Ilustracija   FOTO:Gert Altmann / Pixabay
Piše: Republika.eu / Hina

"Radili smo uzroke krvi i gornjih dišnih putova, u jednom testu nešto od tih uzoraka bio je blago pozitivan a drugi, kojeg smatramo potvrdnim, je bio kompletno negativan i jučer i danas. Doktor Ivan Kristijan Kurolt, priznati molekularni virusolog, poslao je nalaze tvorcu testa iz instituta u Berlinu. Dužni smo tim referentnim centrima poslati uzorak za dodatnu potvrdu. Bolesnik ne kašlje i dobrog je općeg stanja. On će vjerojatno biti pod određenim zdravstvenim nadzorom dok se ne vidi razvoj bolesti", rekla je Markotić.

Istaknula je da se ni jedna dijagnoza ne ostavlja samo po jednoj osnovi. Na pitanje zna li koliko će trajati epidemija, odgovorila je kako ne zna odgovor na to pitanje, dodala da se virus širi kapljičnim putem te kako se očekuje bi, s nastupanjem proljeća, virus trebao nestati.

Pravila struke nalažu da se na takav način mora postupiti prema svakom pacijentu koji dolazi iz Kine a u razdoblju od dva do deset dana ima bilo kakve poteškoće respiratornih puteva ili temperaturu.