Glazba

VELIKI TAMBURAŠKI SPEKTAKL

Šima Jovanovac za 55 godina karijere u osječkom HNK 18. veljače

Malo tko može se pohvaliti s 55 godina aktivnog radnog staža, a upravo to učinit će koncertnom turnejom Šima Jovanovac. Slavljenička turneja počinje u Osijeku, u Hrvatskom narodnom kazalištu, a pozornicu će Jovanovac podijeliti s drugim velikim imenima hrvatske tamburaške scene.

Šima Jovanovac za 55 godina karijere u osječkom HNK 18. veljače   FOTO:STV
Piše: Republika.eu / STV

18. veljače u osječkom Hrvatskom narodnom kazalištu, na početku slavljeničke turneje, nastupit će sve redom probrana imena tamburaške scene, a s kojima je Jovanovac već imao priliku u svojoj karijeri dijeliti pozornicu.

"Moj prijatelj Tuca Nikolić jer davno sam radio sa Slavonskim bećarima. Pa je tu naravno Krunoslav Kićo Slabinac, pa Ivica Pepelko, pa je Stjepan Jeržek Štef, pa Željko Lončarić Žec, Viktorija Kulišić, Vlatka Kopić Tena, Darko Erkotić kao predstavnik Lola, onda tu je Art Voice, pa su Starotopoljani, a sve to skupa prati orkestar Batorek da bi dobili jedan poseban zvuk, jednu težinu kako upravo pripada HNK", ističe Šima Jovanovac.

Izvodit će se tako u osječkom HNK poznate Šimine pjesme kao što su "Šta kog briga kako živim", "Zajedno smo ostarili", "Ja sam bećar od staroga kova", "Slavonac sam time se ponosim" i druge. Prisjetio se Šima i svog prvog plaćenog nastupa, davne 1965.

"Kad sam za svoj posao sa svojim Crvenim makovima, doduše to su svi bili ljudi stariji od mene, a ja mali balo, dobio prvi honorar, i naravno u kući sam kupio radio i mami usisivač. I eto od tad se to bilježi, i od tad skoro sve nove godine sa izuzetkom dvije smo negdje na sceni diljem svijeta", kaže Šima.

Osijek je prva postaja na slavljeničkoj turneji na kojoj Šima Jovanovac slavi 55 godina rada. 14. travnja u Kazališno-koncertnoj dvorani Ivane Brlić Mažuranić u Slavonskom Brodu bit će održan drugi koncert na turneji, zatim će Jovanovac nastupiti u sklopu Aurea festa u Požegi 30 kolovoza., na Vinkovačkim jesenima u rujnu i konačno u Lisinskom u Zagrebu 28. listopada.