Osječko-baranjska

ZATRAŽILI SMANJENJE CIJENA KOMUNALNIH USLUGA

Osječki HDZ o poskupljenju vode: ''Novi udar na životni standard Osječana''

Gradska organizacija HDZ-a Osijek održala je konferenciju za javnost na kojoj je zatraženo smanjenje cijena komunalnih usluga sukladno obećanju gradonačelnika iz listopada 2018. godine.

Osječki HDZ o poskupljenju vode: ''Novi udar na životni standard Osječana''   FOTO:HDZ
Piše: Republika.eu / priopćenje

Priopćenje HDZ-a prenosimo u cijelosti:

"Vrijeme sve pokaže, a google sve pamti. Pa kao što je danas valjda svima jasno da su priče o preslagivanju i uključivanju HDZ-a Grada Osijeka u bilo kakve kombinacije bile lažne, tako je sada svima jasno da su najave gradske uprave o tome kako neće doći do poskupljenja vode također bile neistinite.

Ističemo tri razloga današnjeg reagiranja:

1. Grad sustavno podiže namete, a obećanih sniženja cijena nema na vidiku;

2. Poreznom reformom Grad Osijek je dobio značajno viša sredstva u proračunu, no uprava je sama sebi svrha, a usluge građanima su sve lošije;

3. S ovom gradskom vlasti ne želimo imati nikakve veze, ali znamo kako pomoći građanima i krećemo s tim odmah.

Dok je pred nama borba za ostanak svakog mladog čovjeka i svake mlade obitelji, mi koji smo društveno i politički angažirani dužni smo raditi sve da im život u rodnom Gradu bude što kvalitetniji. No, unatoč tome Grad Osijek je podigao cijenu komunalne naknade, cijenu odvoza otpada, a sad diže i cijenu vode.

Prije nešto više od godinu dana, točnije 18. listopada 2018. godine, u emisiji Karte na stol na jednoj lokalnoj televiziji gradonačelnik Grada Osijeka gosp. Ivan Vrkić je rekao da neće doći do poskupljenja vode odnosno ukoliko se to i dogodi on se javno obvezao da će se pobrinuti da se negdje dalje unutar gradskog sustava smanji cijena nekih drugih komunalnih usluga kako to povećanje cijene vode ne bi predstavljao udar na standard građana.

Ono šte se ovih dana dogodilo, a čega smo se pribojavali, jest da je uz suglasnost tog istog osječkog gradonačelnika Nadzorni odbor Vodovoda Osijek donio odluku o povećanju cijene isporuke vode osječkim kućanstvima.

Prema najavama iz Vodovoda, prosječan iznos računa za vodu bi trebao temeljem ove odluke od 1. veljače biti veći za nešto više od 10%. No, pričekajmo prve račune da nam stignu na kućne adrese. Ono što je sigurno jest da je ovo nastavak politike gradskih čelnika kojom se dodatno financijski opterećuje Osječane zbog čega će naši sugrađani imati manje novca, još slabiji materijalni položaj i niži životni standard.

Pitanja za gradsku upravu. Koje će to gradske usluge i koliko pojeftiniti? Zašto već nisu? Mislite li da smo zaboravili što ste rekli prije malo više od godinu dana ili što ste pričali prije 3 godine?

Da, voda je poskupjela kako smo i najavili, ali nisam populist i želim gradu najbolja i održiva rješenja. Pričajmo realno i konstruktivno. Svjesni smo činjenice da je na području Osijeka te prigradskih općina upravo realiziran projekt Regionalnog vodoopskrbnog sustava. Inače, taj je projekt najvećim dijelom financiran sredstvima Kohezijskog fonda Europske unije (57 milijuna kuna nepovratno) dok su velik dio sredstava osigurali Hrvatske vode i Ministarstvo zaštite okoliša i energetike (16,6 milijuna kuna). Zahvaljujući tom projektu i politici Vlade Republike Hrvatske koja daje maksimum da bi se u Hrvatskoj došlo na europske standarde uvodi se znatno viša razina obrade pitke vode u našem Gradu i na ovom području. Ako smo konačno dobili priliku da mi, naši roditelji i djeca piju vodu bez arsena, pogotovo mi u istočnoj Slavoniji gdje je arsen prirodno prisutan u tlu onda takav projekt treba podržati. Naravno da takav sustav treba održavati, da to to ima svoju cijenu i da je to naša obveza prema građanima i Europskoj uniji. No, u ukupnim režijama jednog kućanstava odnosno računima koji nam dolaze od gradskih poduzeća upravo je voda najveća stavka.

Kada se gradski čelnici odluče na podizanje cijena bilo koje gradske usluge onda smo mi dužni postaviti pitanja. Gdje i kada ćete građanima to kompenzirati kao što je gradonačelnik svojevremeno to obećao? Na koji način ćete pomoći Osječanima da im njihovi kućni proračuni narastu? Dok se u nekim hrvatskim gradovima prirez maksimalno smanjuje, čak i ukida, razmišljate li barem o smanjenju stope prireza na dohodak koja trenutno iznosi 13%?

Podsjećam gradske čelnike. Podigli ste nam cijenu odvoza miješanog otpada i to u velikom broju slučajeva i do 50%. Podigli ste cijenu komunalne naknade za 20% čime ste na godišnjoj razini građanima i poduzetnicima iz njihovih džepova izvukli nevjerojatnih 10 milijuna kuna. Sve ste to učinili u posljednje dvije godine. I sada nam slijedi novi udar i povećanje cijene vode.

Ponavljam, znamo da troškovi života rastu i u nekim drugim gradovima, ali sve ovo je previše za Osječane.

Vrijeme je da prestanite trošiti novce poreznih obveznika, naših sugrađana, na nova zapošljavanja u gradskim poduzećima. Da pojasnimo. Grad Osijek je odlukom Vlade Republike Hrvatske iz 2018., točnije izmjenom Zakona o financiranju jedinica lokalne i područne samouprave dobio značajna sredstava na raspolaganje. Tom poreznom izmjenom sav porez na dohodak od tada ide u gradsku blagajnu. To znači da na stavci prireza i poreza na dohodak Grad Osijek ima na godišnjoj razini 50 milijuna kuna više na raspolaganju nego li na početku mandata ove vlasti. Dakle, Grad Osijek ima novca s kojim može raspolagati na način da smanji cijenu pojedinih gradskih usluga, no umjesto toga gradski čelnici taj novac dijele gradskim poduzećima. Naime, potpore iz proračuna Grada Osijeka gradskim tvrtkama rastu iz godine u godinu. 2017. subvencije za deset gradskih poduzeća su iznosile 42,8 milijuna, a u 2019. iznose 48,2 milijuna kuna. Narasle su za 5,5 milijuna kuna. I onda nam ta ista poduzeća još povećavaju cijene svojih usluga.

I za kraj. Na gradskoj je upravi odgovornost za ovaj grad, a mi s njima niti smo htjeli niti želimo imati posla jer su pokazali da na žalost niti znaju niti žele napraviti išta dobro.

S obzirom da gradska vlast sredstvima koja su joj na raspolaganju ne zna ili ne želi olakšati našim sugrađanima visoke troškove života, mi u ime osječkog HDZ-a ćemo uputit poziv Vladi Republike Hrvatske da se uključi u rješavanje problema osiromašenosti našeg Grada i našeg kraja i da konkretnim zakonskim prijedlozima potakne razvoj gospodarstva, poveća investicije i dodatno financijski rastereti naše sugrađane. Istok Hrvatske se mora revitalizirati kao i svi drugi dijelovi koji značajno gospodarski zaostaju. Mi ćemo zahtijevati zakonske izmjene koje se prvenstveno odnose na poreznu politiku koja bi trebala dodatno poticati ulaganja i proizvodnju u Osijeku, Slavoniji i Baranji. O konkretnim prijedlozima ćemo uskoro izvijestiti javnost", kažu u priopćenju koje potpisuje predsjednik GO HDZ-a Osijek Ivan Radić.