Politika

TKO STVARA AFERE I GENERIRA NEPOVJERENJE?

Glas Slavonije, kojemu je iz ministarstava i institucija ''upucano'' više od milijun kuna, ''opleo'' po medijima koji se usude pisati o imovinskim karticama ministara

Ovog vikenda Glas Slavonije objavio je tekst o imovinskim problemima visokih dužnosnika. U njemu se pitaju: ''tko od svega stvara afere i generira opće nepovjerenje u institucije vlasti''? Inače, vlasnik, predsjednik uprave i glavni urednik Glasa Slavonije Bojan Divjak, nećak je Vladimira Šeksa.

Glas Slavonije   FOTO:Ilustracija / Google Maps
Piše: Republika.eu / Telegram

Iako oprezno kažu kako ne žele braniti ministre, pisanje o imovinskim karticama ministara nazivaju histeričnim, paranoičnim, manipulativnim, ''teatrom apsurda'' i ''ekstremno naglašenom dramom''.

''Takav histeričan i slobodno se može reći paranoičan kontekst gotovo da je nezabilježen u dosadašnjoj praksi hrvatskih vlada i ministara'', piše Glas Slavonije, žaleći se što ''ni panika oko epidemije koronavirusom nije fenomen imovinskih kartica gurnula u drugi plan", piše Telegram.hr.

Temeljni problem kod nedavnih afera ministara vide u predizbornom tajmingu: ''kako baš sada i zašto baš sada?'', pitaju se. Glas Slavonije nudi nekoliko mogućih razloga: interesi oporbe, obavještajno podzemlje, interesne skupine i desne frakcije HDZ-a, kao i nasljeđe tranzicije.

Kao primjere histeričnog i paranoičnog konteksta navode slučajeve smijenjenih ministara Lovre Kuščevića, Gabrijele Žalac, Tomislava Tolušića, Gorana Marića i Milana Kujundžića.

Inače, nijedan od tih ministara nije otišao isključivo zbog imovinske kartice, već puno ozbiljnijih problema koje su novinari otkrivali, poput suspektnih prenamjena prostornog plana, mogućeg nesrazmjera primanja i imovine, pogodovanja poslovnim partnerima i tako dalje, piše dalje Telegram.

Prema javnim podacima o izvršenju proračuna, dostupnima na web stranicama Ministarstva financija, u posljednje tri godine Glas Slavonije dobio je 1,2 milijuna kuna od hrvatskih ministarstva i državnih institucija, od čega samo u prošloj godini 710.030 kuna.

Inače, Bojan Divjak, vlasnik, predsjednik uprave i glavni urednik Glasa Slavonije, nećak je Vladimira Šeksa.