Politika

PREGLED TJEDNA

Ima li nade za nas?

Povijesna odluka Ustavnog suda o istospolnim parovima, skoro pa povijesna drama oko zagrebačkog GUP-a, HDZ se bavi svojim, SDP parlamentarnim izborima, a u isto vrijeme svijetom hara koronavirus i oplakuju se stotine umrlih.

Ilustracija   FOTO:leo2014 / Pixabay
Piše: Republika.eu / Media Servis

Više u pregledu tjedna kojeg je pripremila Andrea Barać.

Da ipak ima nade za Hrvatsku pokazala je odluka Ustavnog suda da Zakon o udomiteljstvu nije protuustavan, ali da istospolni parovi mogu udomiti djecu. Životni partneri Šegota i Kožić, kojima je Centar za socijalnu skrb, unatoč pravomoćnoj presudi Upravnog suda, odbacio zahtjev za udomiteljstvom, s razlogom kažu - ovo je povijesna odluka.

''Presretni smo i oduševljeni'', rekao je Šegota za Media servis. Predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović, onima koji imaju problema sa čitanjem s razumijevanjem, objasnio je što to znači u konkretnom slučaju:

''To znači da će se ovom paru morati omogućiti da pod istim uvjetima sudjeluju u postupku udomiteljstva i da ih se ne smije isključiti zato što su istospolne orijentacije.'' I dok svako kašljucanje i povišena temperatura, uz bilo kakvu vezu s Kinom, u Hrvatskoj budi sumnju na zaraženost koronavirusom, kod nas srećom nema zaraženih, no u svijetu je ovaj virus usmrtio više od 800 ljudi. Jedna od žrtava je liječnik iz Wuhana koji je u prosincu prvi upozorio na opasnost smrtonosnog virusa nalik na SARS, no policija ga je upozorila da prestane širiti laži, zbog čega je bio i pod istragom. Dok se svjetski liječnici bore s epidemijom, zagrebački stručnjaci i oni koji sebe takvima smatraju bave se dokumentom svih dokumenata - zagrebačkim Generalnim urbanističkim planom. Ovog tjedna pristiglo je 86 novih amandmana, tko se usudio reći da se ne kupuje vrijeme, svaka mu čast, no onda obrat. Predsjednik zagrebačkog HDZ-a Mikulić najavio je što neće prihvatiti, a gradonačelnik Bandić otišao korak dalje.

''Amandmane koji govore o prenamjeni zelenih površina u druge površine, a nisu prošli javnu raspravu, zastupnici HDZ-a neće prihvatiti."

"Ja ću predložiti da se svi amandmani povuku. Moja nije želja bila da se ide amandmanima, to je bila želja HDZ-a."Oporba čita između redaka pa traže ili novi GUP ili lokalni referendum. Što će biti, vidjet ćemo sutra. A zašto cijeli igrokaz? Pa HDZ-u slijede unutarstranački izbori, nakon tog ai parlamentarni, a znamo da više nije toliko popularno biti 'naj' s Bandićem. A jesu li odnosi HDZ-a i Bandića 'živa žalost' i imaju li HDZ-ovci više štete nego koristi?

"Pustite me da još malo razmislim pa ću vam reći'', izjavio je Oleg Butković.

"Ne znam, ne znam, ne znam'', rekao je Božidar Kalmeta.Hoće li Andrej Plenković opet biti šef HDZ-a doznat ćemo 15. ožujka, a ovaj tjedan saznali smo njegov dream team: kandidat za zamjenika Tomo Medved i kandidati za potpredsjednike Oleg Butković, Brano Bačić, Ivan Anušić i ipak jedna žena Zdravka Bušić.

"Tim koji je dokazan u svakom smislu, stručno, profesionalno i politički'', izjavio je Davor Božinović. Obišao je Plenković i papu Franju, no ne može mu ni papa pomoći oko silnih afera koje iz stranke izlaze na površinu. Posljednja je ona o načelnici Lovreća Aniti Nosić koja je prijavljena u Zagrebu, dobila stan preko APN-a. Sad će ostati bez mandata, bez stana, a vjerojatno i bez stranke.

"Vrlo jasan moj stav - loša poruka. Uvjeren sam da će bit sankcija", rekao je Medved. A sve HDZ-ove afere dolaze kao naručene SDP-u koji po anketama vodi. Već su donijeli smjernice za program za parlamentarne izbore.

"Izbori pred nama nisu bili nikad jasniji'', rekao je Bernardić i poručio - velika koalicija da, ali jedinu u kombinaciji SDP i hrvatski građani. Pozdravio se sa svojim SDP-ovcima Zoran Milanović koji će ih sutra i službeno napustiti nakon 20 godina. Ne bi on, nego zakon nalaže jer eto kao mi u Hrvatskoj želimo i imamo stranački neovisne predsjednike.