Gost komentator

PROF. NEDELJKO BOSANAC

Ispravno ispunjavanje imovinske kartice postaje težak intelektualni napor za ''aktere sramne političke drame'' koja se razvija ispred očiju nacije

Ispravno ispunjavanje imovinske kartice postaje težak intelektualni napor za 'aktere sramne političke drame' koja se razvija ispred očiju nacije. Građani više niti ne komentiraju. Naprosto, rezignirano klimaju glavom i spuštenih ramena kroz zube cijede riječi: "Ma, sve je to samo vrh sante leda". Potpuno je izgubljeno povjerenje ne samo u hrvatsku aktualnu vlast i pravosuđe nego i u mnoštvo drugih političkih lidera za koje se veže nemoralna i nezakonita rabota "sramnih političkih drama", kaže među ostalim prof. Nedeljko Bosanac u svojoj kolumni.

Prof. Nedeljko Bosanac   FOTO:STV
Piše: Prof. Nedeljko Bosanac

"Economist" objavio graf prema kojem je Hrvatska, u možda najvažnijoj kategoriji za budućnost, četvrta najgora na svijetu. Pa, to je katastrofa! Sve što se dogodilo, i sada je iza nas kao podsjetnik klijentelizma, korupcije i nepotizma u prošlosti hrvatskog društva i države, zabrinjava jer se i danas ne samo događa nego se ta društveno-politička bolest i dalje širi poput virusa. Neprekidno se u medijima i na portalima vrte skandali u svezi sa skupocjenom, a ne prijavljenom imovinom aktera političke "sramne hrvatske drame" što se upravo događa na političkoj sceni u zemlji. Afera za aferom?! Hit tema je afera tzv. "imovinska kartica". Posebno se izdvajaju politički likovi iz tima Vlade ali i mnoštvo zastupnika. 

Ispravno ispunjavanje imovinske kartice postaje težak intelektualni napor za 'aktere sramne političke drame' koja se razvija ispred očiju nacije. Građani više niti ne komentiraju. Naprosto, rezignirano klimaju glavom i spuštenih ramena kroz zube cijede riječi: "Ma, sve je to samo vrh sante leda". Potpuno je izgubljeno povjerenje ne samo u hrvatsku aktualnu vlast i pravosuđe nego i u mnoštvo drugih političkih lidera za koje se veže nemoralna i nezakonita rabota "sramnih političkih drama". Naprosto, ponekada mi se čini da su svi ti politički vješti "ribari ljudskih duša" namjerno izbacili "imovinske kartice", e' da bi zabavljali građane. Građane zabavljaju imovinskim karticama dužnosnika, izborima hadezeovaca i tzv. kriminalom zagrebačkog gradonačelnika. Svi mediji orkestrirano, i kao u nekom stampedu, gaze jednu vijest i afere s novima još sočnijima. Svojim medijskim pritiskom na javno mijenje mijenjaju ministre zbog "imovinske kartice" ali niti ne pomišljaju javnosti istaknuti da nas vanjski kritičari gledaju kao državu koja je ušla u razdoblje katastrofalnog stanja društva i države. 

Znate što? Držim da je politička bulumenta vješto uvukla naciju u razdoblje indulgencije. Budući da istražitelji, policija i pravosuđe ne reagiraju, nacija se sve više okreće prema svojim životnim teškoćama i odlascima u zemlje EU u kojima će raditi i živjeti kao ljudi. Da! Hrvatska nacija je namjerno uvedena u političko razdoblje indulgencije-opraštanja. Budući da građani nijemo motre svu tu lopovštinu, nemoral i perverzna ponašanja političara dižu ruke od života u svojoj zemlji odlaze u zemlje EU i sebe uvjeravaju da se tu više ništa promijeniti na bolje ne može. Sve prisutna od vlasti nametnuta indulgencija (latinski: indulgentia – oproštaj) je nadanje "aktera sramne drame" da njima pripada oproštenje i oslobađanje od kazne i 'na onom svijetu'. Budući da su izostala djelovanja hrvatskih institucija za učinjene grijehove koje su ti grješnici učinili u ovozemaljskom životu, nadaju se da će njima biti sve oprošteno. Toliko su oboljeli od klijentelizma da klečeći u Crkvi i tražeći oprost niti svjesni nisu da i 'na onom svijetu' zagovaraju klijentelizam i korupciju, moleći samo za sebe. Tako visoka razina nemoći da se zaustave svi ti katastrofalni procesi hrvatskog društva i države dovela je do dijeljenja krivnje i sudjelovanja svih u klijentelizmu. Zbog toga naciji ništa drugo nije preostalo nego da mladi iseljavaju i da štedi, oskudijeva, siromaši i nazaduje. Oni što u zemlji još ostaju bespomoćno se udaljuju od pravde i pravosuđa i sve prepuštaju indulgenciji. Da! Klijentelizam je poput paukove mreže zauzeo hrvatsko društvo i državu i uveo je naciju u "doba ukupne neizvjesnosti", usprkos činjenici da ja Hrvatska članica EU.

Spomenuo sam unutar stranačke hadezeovske izbore za predsjednika i potpredsjednike Stranke. Znate što? Takav pritisak na svijest i savjest nacije nije viđen još od devedesetih godina. Ponovno se sudbina nacije veže za sudbinu jedne od hrvatskih političkih stranaka. Bez hadezeovaca nema države i nacije? Izbori između hadezeovaca za čelnika i pomoćnike nikako ne bi trebali biti medijski predstavljeni kao nekakvi nacionalni izbori s kojima bi se pokrenulo naše društvo ali i uredila država. Razmišljam, je li treba očekivati od unutarstranačkih hadezeovskih izbora išta drugo do izbora predsjednika Stranke. Vjerujte ništa se promijeniti ne će jer hadezeovci još nisu spremni sprovesti rekonstituciju stranke. Bez rekonstitucije razumijevanja političkog u Stranci novo vodstvo neće razumijeti potrebu rekonstitucije hrvatskog društva i države kao jedini izlaz iz "katastrofe" što najavljuje 'Economist'. Pogledajte i razmislite što nude hadezeovski likovi koji su se podigli na "zadnje noge", e' da bi upravo oni smijenili aktualnog predsjednika svih hadezeovaca. Podigli se neki provincijalni politički pod kapacitirani hadezeovci i stvaraju fikciju da je politički iznad kapacitiranog i inteligentnijeg predsjednika moguće pobijediti na izborima i nastaviti istim putom klijentelizma. No, pustimo sve te hadezeovske procese političkim i ekonomijskim zakonima. Na njih hadezeovci ne mogu utjecati jer su izvan njihove volje i svijesti, a posljedica njihovih djelovanja na hrvatsko društvo i državu čak se niti predvidjeti ne može. Hoćete eklatantan primjer djelovanja političkih i ekonomijskih zakona? Pa, eto npr. dugovi bolničkog sustava dosegnuli su 9,4 milijarde kuna, a bolnice i dalje mjesečno generiraju nove milijune kuna duga. Sve je to otkrio, u razgovoru za Hinu, novi ministar zdravstva Vili Beroš. Kaže on da će nastojati intenzivirati funkcionalnu integraciju bolnica kako bi se postigle određene uštede. Vjerujete li da će se s tim partitokratskim potezom bilo što u zdravstvu na bolje zgoditi? Ili, drugi primjer. Dragutin Varga u tvornici alatnih strojeva u Ivancu radi godinama, a od 1. siječnja ove godine je i njezin direktor. No, zbog duga od 900 tisuća kuna radnici nisu dobili plaće, sjela je ovrha. I sada zapazite, direktor štrajka glađu, radnici rade bez plaća i nezaustavljanju strojeve. Očekuju pomoć države i ministra zvanog "u trenutku" koji je već na primjerima Uljanika, 3. Maja i Končara oslobodio na tisuće industrijskih radnika od posla i njihovih radnih mjesta. Zbog ne definiranog odnosa 'spram radništva i usprkos lošem zdravstvenom stanju Varga je odlučio štrajkati glađu za 160 kolega. Već vidim "ministra u trenutku" kako govori o restrukturiranju i kako zavlačenjem i zanovijetanjem pokušava planirati odgođenu propast.

Zbog toga čuditi se potezima vlasti i njihovoj politici je bespredmetno. Uostalom, nakon Malte, najveću stopu emigracije u Europskoj uniji ima Hrvatska, 21,9 posto stanovništva, što znači da više od petine stanovništva živi u inozemstvu. I još nešto? Jeste li primijetili da su mediji i vlastodršci zabrinuti što se iz Hrvatske agresivno razvija proces "odljeva mozgova"? U izvješću Svjetske banke “Migracije i odljev mozgova u Europi i središnjoj Aziji”, koje analizira migracijske trendove i zemljama nudi preporuke upozorava se na problem "odljeva mozgova". U nas je taj trend izražen između drugih zemalja EU.

Prof. Nedeljko Bosanac
Stavovi izraženi u ovom tekstu stavovi su autora, i ne odražavaju nužno uredničku politiku portala Republika.eu.