Politika

PREGLED TJEDNA

Tjedan iza nas obilježio zagrebački GUP, previranja u HDZ-u i ubojstvo u Malom Lošinju

Tjedan je započeo u znaku 92. dodjele Oscara i filma Parazit. Burno je bilo u zagrebačkoj skupštini gdje je HDZ srušio GUP, a neizbježna tema bili su i izbori u vladajućoj stranci. Stravičan zločin potresao je Mali Lošinj. Krajem tjedna obilježen je Svjetski dan radija, a objavljeno je i da je udruga Hrvatski radijski forum postala 17. članica Udruženja europskih radio postaja.

Neizbježna tema bili su i izbori u vladajućoj stranci   FOTO:Boris Kovacev / CROPIX
Piše: Republika.eu / Media Servis

Kaos oko zagrebačkog GUP-a. Nakon što je prvo na njega podnio čak 71 amandman gradonačelnik Milan Badnić u ponedjeljak ujutro sve ih je povukao. Od HDZ-a je zatražio da učini to isto.

"Oni koji se budu drugačije ponašali ili imaju neke obaveze prema nekima pa to ne mogu izvršiti pa se zbog toga tako ponašaju ili žele zaustaviti razvoj grada. Onda ćemo u startnu poziciju budućih aktivnosti koje treba, gradonačelnik skinuti rukavice i govoriti drugačije, pa i o svojim partnerima. Tako i o opoziciji."

No HDZ-ovci su ih povukli samo četiri od njih 15 pa se cijeli postupak donošenja GUP-a odgađa jer prije donošenja plana amandmane mora odobriti resorno ministarstvo. Dakle, HDZ je zapravo okrenuo leđa Bandiću u Zagrebu. Vrlo brzo počela su nagađanja da bi mogla uslijediti Bandićeva osveta na nacionalnoj razini. No, ništa se spektakularno zasad nije dogodilo. Vladajuća većina je stabilna. Tema su i ovoga tjedna unutarstranački izbori u HDZ-u.

Milijan Brkić najavio je kandidaturu za potpredsjednika stranke te iskazao potporu protukandidatu Andreja Plenkovića za mjesto šefa stranke, Miri Kovaču. Zbrku je izazvao i šef splitskog HDZ-a Petar Škorić. U 24 sata promijenio je tri puta mišljenje. Prvo se kandidirao za potpredsjednika HDZ-a kao nezavisni, potom je svrstan na listu Mire Kovača, zatim podržao Andreja Plenkovića i na kraju povukao kandidaturu. Na pitanje je bilo kakvih pritisaka i ucjena, odgovorio je:

"Nije. S kolegama unutar stranke razgovaram. Odluku o ulasku u kandidaturu donio sam duboko svjestan želje članstva da se neke stvari mijenjaju, a isto tako smjer ovakvih blokovskih podjela, dijaloga i komuniciranja o odnosima i izborima smatram da nije dobar i donio sam ovo kao jednu poruku svima i poticaj na smirivanje unutarstranačkih tenzija jer HDZ je iznad svih nas'.

Nezapamćen zločin potresao je Mali Lošinj. U petak ujutro u jednom stanu ubijena je 16.godišnja djevojka. Ubojica je vrlo brzo priveden. Utvrđeno je da se radi o 41-godišnjem Branku Rafajecu koji je od ranije poznat policiji po nizu kaznenih djela. Otac i majka ubijene djevojke napadača nisu uopće poznavali. Zbog tragičnog događaja, Grad Mali Lošinj proglasio je dva dana žalosti.

U četvrtak je obilježen Svjetski dan radija. U Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti održan je 3. Hrvatski radijski forum na temu 'Komercijalni radio u suvremenoj Europi'. Objavljeno je i da je udruga Hrvatski radijski forum postala 17. članica Udruženja europskih radio postaja. U intervjuu tjedna Media servisa gostovao je Matt Payton, glavni tajnik Udruženja europskih radija i direktor vanjskih poslova britanskog Radiocentra. Naglasio je da je radio i dalje cijenjen i da mu ljudi vjeruju.

"Radio i dalje uprihođuje, zadržao je snažan položaj na tržištu oglašavanja, kreće se negdje u rasponu od pet do 10 posto. U nekim zemljama, poput Hrvatske i više. Nije zabilježio pad u oglašavanju, u broju čitatelja i slušatelja. Radio je u mogućnosti da sadržaj proširi na razne platforme na različite načine i da napreduje'', rekao je Payton.

Koronavirus sve je veća prijetnja svijetu. Do kraja ovog tjedna zaraženo je više od 67 tisuća ljudi, a umrlo ih je 1500. Prvi smrtni slučaj zabilježen je Europi. Riječ je o kineskom turistu koja je preminuo u Francuskoj. U Hrvatskoj se u nekoliko navrata pojavila sumnja u koronavirus. No, on srećom nije potvrđen. Na inicijativu hrvatskog ministra Vilija Beroša, u Bruxellesu je u četvrtak održan sastanak Vijeća ministara zdravstva na kojem se raspravljalo o koordiniranim mjerama za spriječavanje širenja zaraze.

A tjedan iza nas započeo je u znaku 92. dodjele Oscara. Južnokorejski film "Parazit" pomeo je konkurenciju i ispisao novu stranicu u povijesti američke filmske nagrade. Postao je prvi dobitnik zlatnog kipića za najbolji film i za najbolji međunarodni film. "Parazit" je ujedno i prvi film koji je osvojio ovu prestižnu nagradu, a da nije na engleskom jeziku. Osim njega, najviše kipića osvojila je ratna drama "1917".