Politika

GENERALNA PROBA PROTOKOLA

U tijeku posljednje pripreme za sutrašnju inauguraciju

Manje od 24 sata preostalo je do svečane inauguracije izabranog predsjednika Zorana Milanovića. Bit će to, za razliku od one koju je 2015. godine imala Kolinda Grabar-Kitarović, manja ceremonija sa svega 40 uzvanika. Svi redom po službenoj dužnosti uz izuzetak članova Milanovićeve uže obitelji.

Zoran Milanović   FOTO:Sandra Simunovic / CROPIX
Piše: Media Servis

 Na Pantovčaku se dan uoči inauguracije održava generalna proba protokola. Iako je broj gostiju deseterostruko manji nego 2015. to ne znači da se radi o manje zahtjevnom protokolu. Kao i svaki put točno je određen raspored sjedenja, kretanja i govora. Gosti su podijeljeni u tri kategorije, državni dužnosnici na čelu s premijerom Andrejem Plenkovićem, obitelj Milanović i članovi izbornog stožera. A u posljednji trenutak na listi uzvanika pojavio se i suprug predsjednice na odlasku, Jakov Kitarović.

"Prisežem svojom čašću da ću dužnost predsjednika Republike Hrvatske obavljati savjesno i odgovorno, na dobrobit hrvatskog naroda i svih hrvatskih državljana." dio je teksta svečane prisege koju će Zoran Milanović izreći pred predsjednikom Ustavnog suda, Miroslavom Šeparovićem.

Himnu će na početku ceremonije otpjevati Josipa Lisac u pratnji pijanista Zvjezdana Ružića, a kraj programa će obilježiti klapa Sveti Juraj Hrvatske ratne mornarice izvedbom pjesme Vice Vukova "Tvoja zemlja". Nakon druženja za uzvanike održat će se primopredaja vlasti nakon čega će, ispred Počasno-zaštitne bojne predsjednik Milanović ispratiti bivšu predsjednicu.

Prvog radnog dana Milanović će potpisati Odluku o Uredu predsjednika, a zamijenit će se žigovi i obrasci koji su do sada bili u ženskom rodu.