Politika

VIJESTI IZ SABORA

Bačić: Unatoč neuspjelom glasovanju, većina nije upitna; Kovač: Tužno i žalosno

Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić u petak je, nakon neuspjelog glasovanja, ustvrdio da vladajuća većina nije upitna, a zastupnik Miro Kovač sve je nazvao "tužnim i žalosnim".

Sabornica   FOTO:Damjan Tadic / CROPIX
Piše: Republika.eu / Hina

Klubovi HDZ-a i nacionalnih manjina održali su sastanak, a Klub manjina tražio je  određeno vrijeme za konzultacije oko izglasavanje zakona o popisu stanovništva, rekao je Bačić novinarima.

Bačić: Svi su popisi provedeni na isti način 

Kad je riječ o popisu stanovništva, istaknuo je da su svi dosadašnji, od 1991., provedeni na isti način, "nije se povećao ni smanjio doseg prava pripadnika nacionalnih manjina".

Objasnio je da su se na svim dosadašnjim popisima državljani Republike Hrvatske izjašnjavali o samo jednom materinjem jeziku i mogli su slobodno reći koji je to jezik.

"Može reći da je to hrvatski. Ili neki drugi jezik, u prvom redu jezik pripadnika nacionalnih manjina", rekao je Bačić referirajući se na činjenicu da je odbijen amandman Kluba nacionalnih manjina da se omogući izjašnjavanje o više materinskih jezika.

Predsjednik Kluba HDZ-a uvjerava da će poštovati zahtjev Kluba da se na prostorima gdje žive pripadnici nacionalnih manjina imenuju popisivači iz njhovih redova. 

"Rekli smo da shvaćamo duh amandmana Kluba manjina i da će se svojevrsnim podzakonskim aktom, što su upute Državnog zavoda za statistiku, propisati da se na tim prostorima uistinu imenuju popisivači koji poznaju jezik nacionalne manjine i koji ispunjavaju sve ostale uvjete koje trebaju ispunjavati i drugi popisivači iz reda hrvatskog naroda", rekao je Bačić. 

Podsjetio je kako je DZS kod svih dosadašnjih popisa upućivao županijskim popisnim povjerenstvima jasne upute s obzirom na komplicirano provođenje popisa stanovništva. Među tim uputama su i uvjeti o znanjima i školskoj spremi koju mora imati popisivač, naveo je.

Na novinarsku opasku da su manjine time nezadovoljne, Bačić kaže da su zbog toga i zatražili konzultacije. "Vidjet ćemo kad se oni o tome izjasne u idućih nekoliko dana. Onda ćemo nastaviti glasovanje i o točkama koje ćemo raspraviti ovaj tjedan", najavio je, odbacivši tezu da zastupnici manjina ustrajavaju na amandmanima strahujući od manipulacije popisom.

"Ne prihvaćam takvu opasku. Ako se sumnja u vjerodostojnost i poštenje popisivača koji dolaze iz redova većinskog naroda, onda bi se moglo sumnjati i u popisivača koji dolazi iz redova nacionalnih manjina. To je argument za kojeg ne želim da se uopće pojavljuje u političkom i javnom prostoru", poručio je. 

Kovač: Tužno i žalosno 

"Zastupnici manjina u Hrvatskom saboru pokazali su kako vide suradnju s premijerom Andrejom Plenovićem, ovo je tužno i žalosno", ocijenio je novonastalu situaciju saborski zastupnik i kandidat za predsjednika HDZ-a Miro Kovač. 

Naveo je kako je prije nekoliko dana premijer pozvao kolege iz Opcije za promjene i njega da se izjasne  o tome kako vide suradnju s nacionalnim manjinama.

Danas su zastupnici manjina pokazali kako vide tu suradnju s premijerom, ovo je tužno i žalosno, naveo je Kovač na Facebooku.