Politika

PREGLED TJEDNA

Tjedan u znaku inauguracije i masona

Sadržajan tjedan je iza nas. Kolindi Grabar Kitarović smo rekli zbogom, a dobrodošlicu poželjeli novom predsjedniku Milanoviću. Nije dugo trebalo da i on uzburka duhove i to izborom jedne od savjetnica, a duhove su jako uzburkali masoni koji su, očigledno, svuda oko nas.

Kolindi Grabar Kitarović smo rekli zbogom, a dobrodošlicu poželjeli novom predsjedniku Milanoviću   FOTO:Bruno Konjevic / CROPIX
Piše: Republika.eu / Media Servis

Imamo predsjednika, opet. Nakon Kolinde Grabar Kitarović, koja konačno seli u Visoku, barem se tako priča, na Pantovčak je uselio peti hrvatski predsjednik Zoran Milanović. Prisegnuo je na dužnost na poprilično skromnoj inauguraciji. Bilo je malo nervoze, malo sitnih gafova, ali Milanović je pokazao da je čovjek koji gleda prema naprijed.

"Molim vas unaprijed zrno razumijevanja za svoje buduće greške, bit će ih, jer te greške nikada neće biti namjerne s namjerom da nekoga povrijede ili ponize. Nikada nisu niti bile, bar tako mislim. Uložit ću sve što imam i znam da iz tog zrna povjerenja i razumijevanja izraste mandat od koristi modernoj Hrvatskoj i svim njezinim građanima i pritom ne pristajem na to da je greška ili neka velika nesreća kada se razilazimo u mišljenjima i stavovima."

Ipak, gotovo svu pažnju Milanoviću ukrala je naša jedna, jedina i neponovljiva Josipa Lisac.

Nažalost, očekivano, njena interpretacija himne izazvala je brojne negativne reakcije. Pala je i kaznena prijava, ali to zapravo i ne čudi jer mnogi su Hrvati na inauguraciji prvi puta zapravo čuli Josipu Lisac kako pjeva. Ipak njen opus ne spada u istočnu produkciju. Evo što su o svemu rekli pijanist Zvjezdan Ružić i sama diva.

"Bilo nam je jako stalo da bude najbolje što smo mogli izvesti i jako smo sretni i nadamo se da će se to svidjeti gledateljima", rekao je Ružić. "Nekima se neće možda, ali to je sloboda", dodala je Lisac.

U međuvremenu, počela je tvrda kohabitacija između predsjednika Milanovića i premijera Plenkovića. Toliko je tvrda da su se za čas dogovorili da će Robert Hranj preuzeti Glavni stožer Oružanih snaga. S dvojicom predsjednika složio se i ministar obrane Damir Krstičević.

"Ovaj smo tjedan pokrenuli proceduru. U četvrtak će to biti na Vladi. U četvrtak popodne imat ćemo Saborski odbor za obranu koji daje mišljenje i nakon toga ide prema predsjedniku republike i vjerujem da će ta kompletna procedura proći i da će admiral Hranj biti novi načelnik Glavnog stožera HV-a. Časnik s kojim sam i dosad jako dobro surađivao. Mislim da je to jako dobar izbor za Hrvatsku", poručio je Krstičević.

Zaokupio nas je novi predsjednik prošlog tjedna toliko da ćemo i u nastavu pregleda ostati u njegovom Uredu. Naime, Milanović je objavio imena svojih 11 savjetnika, bit će to njegov moćni "elf". Većina njih su javnosti poznata imena oko kojih nema prijepora. No, jedno je ispalo problematično. Iz određenih krugova stižu teške optužbe na račun savjetnice za obrazovanje Jadranke Žarković. Pa se čak i Zagreb Pride naljutio na Milanovića. Ministrica Divjak također nije oduševljena izborom.

"Ja sam vam rekla. Dakle, nemam ništa dobro za reći o osobi koja je, to je naravno naš profesionalni odnos, u vrijeme dok je ona bila ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje. Znači, ništa nemam dobroga reći što bi išlo u prilog tome imenovanju."

A sada je dosta Milanovića i njegove ekipe. Idemo malo o Draženu Jeleniću i njegovoj ekipi u bijelim rukavicama i neobičnim ukrasima oko vrata. Sve je počelo ucjenom poznatog oftalmologa Nikice Gabrića i njegovim javnim priznanjema da je član masonske lože, da bi se pokazalo da u tom društvu sjede i neki koje bi članstvo te vrste moglo dovesti u potencijali sukob interesa. Dražen Jelenić tako više nije glavni državni odvjetnik, ostaje zamjenik, ne brinite. On u svemu ne vidi ništa loše, a to i ne treba čuditi s obzirom na to kako je vodio DORH. Premijer Plenković svašta može progutati, ali masonsku ložu nikako.

"Otkrivanjem činjenice da je Jelenić član jednog društva ili udruge povjerenje je nažalost bilo narušeno, a neovisnost rada glavnog državnog odvjetnika dovedena je, kao što ste vidjeli u javnosti, u pitanje."

Ako ništa drugo nacija je dobila novu zanimaciju pod nazivom "pronađi masona", a popularnost Vojka V još je i više porasla.