Nogomet

ŠOKANTNO OTKRIĆE

Osječani su opravdano nezadovoljni uporabom VAR-a: sve utakmice u ovom dijelu prvenstva nadzirali su im suci iz Splita!

VAR tehnologija, koja je od ove sezone prisutna na domaćim nogometnim terenima opet je u prvom planu te iz kola u kolo izaziva polemike. No, otkriće do kojega smo došli ostavlja dovoljno prostora za ozbiljne sumnje u regularnost natjecanja, kao i nepovjerenje u ljude koji biraju VAR suce te u tehnologiju koja zasigurno u nogomet nije uvedena kako bi upravo taj nogomet poslala u drugi plan.

Ilustracija   FOTO:HNS
Piše: Republika.eu

Posebice se to, što se Nogometnog kluba Osijek tiče, očitovalo nakon posljednje utakmice i poraza protiv Rijeke na Rujevici. Iako, treba biti posve iskren, Kuleševićevi izabranici ni izbliza nisu prikazali partiju kakva se od njih očekivala, nakon susreta najmanje je govora bilo o nogometu, a najviše o upotrebi, odnosno u ovom slučaju neupotrebi VAR-a!

Podsjetimo, u sudačkoj nadoknadi lopta je bila ubačena u kazneni prostor Rijeke, pritom Galovića pogodila u ruku, što se sasvim dobro vidjelo i na TV snimci. 

Sudac Strukan nije reagirao, nisu to učinile niti njegove kolege iz VAR sobe, što je potpuno nejasno i neobjašnjivo. 

"Kako se moglo dogoditi da sporna situacija iz koje se može promijeniti i ishod susreta ne ide na provjeru?! Ne možemo se oteti dojmu da su suci pali pod pritisak Riječana koji su se nakon povratka iz Gorice obrušili na VAR, pa su se Strukan i kolege valjda uplašili da bi dosuđivanje neupitnog jedanaesterca za Osijek izazvalo novu lavinu riječkih prosvjeda", smatraju u NK Osijek.

Na sličnom tragu bio je i sportski direktor NK Osijek Alen Petrović nakon susreta:

"Što će nam VAR ako se ovo ne pregledava? Zašto sudac ovo nije gledao? Nije gledao jer da je pogledao, morao bi suditi penal. Zbog iste ovakve stvari je Hrvatska izgubila Svjetsko prvenstvo. Uvjeren sam da je ovo čisti penal po sadašnjim kriterijima. Sudac se samo trebao uključiti i pogledati pa prosuditi je li je penal ili nije. Da je gledao, morao bi dosuditi penal."

ŠTO SE IZA BRDA VALJA?

Istražujući moguće razloge nezadovoljstva (ne)upotrebe VAR-a u redovima NK Osijeka, otišli smo korak dalje i došli do šokantne spoznaje! Vjerovali ili ne, sve utakmice nogometnog kluba Osijek u ovom dijelu prvenstva nadzirali su suci iz Splita, grada iz kojeg dolazi izravni konkurent za drugo mjesto na ljestvici - Hajduk!

Krenimo redom: Prvo je susret Gorica - Osijek nadzorao Goran Gabrilo  (Split). Nakon toga susret Osijek - Inter bio je povjeren Duji Strukanu, također iz Splita. Susret Osijek - Dinamo ponovno je nadzirao spomenuti Goran Gabrilo, da bi već spomenuti susret Rijeke i Osijeka bio povjeren Goranu Perici, iz Splita.

Otkriće koje, ne želeći ništa prejudicirati, ostavlja dovoljno prostora za ozbiljne sumnje u regularnost natjecanja, kao i nepovjerenje u ljude koji biraju VAR suce te u samu tehnologiju koja zasigurno u nogomet nije uvedena kako bi upravo taj nogomet poslala u drugi plan.