Društvo

PREGLED TJEDNA

Virus-panika, izbjeglice-panika i nova stranka

Dok se pričalo o Kini nitko koronavirus nije doživljavao ozbiljno. 'To je nikakav postotak u odnosu na broj Kineza', moglo se čuti, a onda se pojavio u Italiji, probudio strah u nama pa je prešao i našu granicu. Za sad tek nekoliko slučajeva, razloga za paniku nema, ali ne postoji osoba u zemlji koja ovaj tjedan nije čula ili rekla koronavirus. No nije se samo o virusu pričalo.

Ilustracija   FOTO:Niksa Stipanicev / CROPIX
Piše: Republika.eu / Media Servis

Kina, Južna Koreja, Iran, potom Italija i onda je stigao i prvi zaraženi koronavirusom u Hrvatsku i sad ih je nekolicina.

"Nema potrebe za panikom.... Ovo je bolest koja je na nivou obične gripe... Nema nikakvog razloga za paniku.... Panika isključivo odmaže... Sve je pod kontrolom''.

Ponavljaju iz Stožera civilne zaštite, a u svijetu raste broj zaraženih i umrlih. Otkazuju se manifestacije s velikim brojem ljudi, a gospodarska slika već bilježi posljedice epidemije.

"Mi za takve namjene imamo uvijek i predviđena proračunska sredstva. Zato postoji proračunska zaliha, ona se svake godine planira. Ove godine je planirana u iznosu od 100 milijuna kuna", rekao je ministar financija Zdravko Marić.

Druga, kako je mnogi nazivaju, prijetnja Europi su izbjeglice kojima je turski predsjednik Erdogan otvorio granice. Tisuće su pohrlile na granice s Bugarskom i Grčkom. A prijeti li Hrvatskoj repriza migrantske krize iz 2015.?

"Mi imamo plan za situaciju sa kojom jesmo suočeni, za situaciju za koju možemo biti suočeni'', tvrdi ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Tjedan je protekao i u znaku manjina. Početkom tjedna uslijedile su kaznene prijave protiv organizatora imotskog karnevala na kojemu su zapaljene lutke istospolnog para s djetetom, a potom su manjinci stvorili problem vladajućoj većini u Saboru. Sve zbog Zakona o popisu stanovništva. Sastanak u Vladi uoči glasanja i situacija se primirila.

"Utvrdili smo da je vladajuća većina stabilna."

"Članovi Kluba zastupnika nacionalnih manjina će po svojoj savjesti glasati o zakonu", najavio je manjinski zastupnik Vladimir Bilek.

I na kraju su glasali protiv, ali Zakon ipak prošao. Dodajmo još da je Sabor razriješio glavnog državnog odvjetnika Dražena Jelenića u jeku afere masoni i da ministar pravosuđa Bošnjaković ima ovlasti da protiv njega pokrene stegovni postupak, ali lopticu prebacuje na druge.

Kao da ih nema dovoljno, dobili smo i novu stranku - Domovinski pokret Miroslava Škore koji tvrdi, spreman sam biti premijer. Bi li koalirao s HDZ-om?

''I sa crnim vragom. Sjest ćemo i razgovarati sa svima, ali isključivo i jedino pod uvjetima da se respektiraju naše želje."

A HDZ s njim? Andrej Plenković se izvlačio od odgovora pa na kraju tek rekao:

"Pa gledajte rano je da mi govorimo o nekim postizbornim situacijama. Primam k znanju činjenicu da on osniva stranku."Sa Škorom nikako ne bi koalirao SDP, rekao nam je to u Intervjuu tjedna šef stranke Davor Bernardić i nabrojio svoje rezultate zbog kojih bi mu građani trebali povjeriti vođenje države.

"Borio sam se uvijek za slabije, za manjine, za obespravljene, mi smo u ovom mandatu predložili preko 60 prijedloga zakona pod mojom palicom koji upravo idu u smjeru dizanja plaća u Hrvatskoj''.

No prije parlamentarnih izbora, HDZ mora riješiti one unutarstranačke. Potpisi za kandidature su predani, dva tima Plenkovićev i Kovačev zaoštravaju retoriku, a sutra tek kreće službena kampanja.

​Amerika i afganistanski talibani jučer su ispisali povijest. Potpisali su mirovni sporazum nakon gotovo 2 desetljeća rata.

Za kraj dodajmo i da je Hrvatska dobila domaćinstvo Svjetskog prvenstva 2025. godine u rukometu zajedno s Norveškom i Danskom! Svi još pamtimo domaćinstvo iz 2009. kada smo u finalu izgubili od Francuza. 2025. nadamo se zlatu.