Osječko-baranjska

UPITAN POSJET U SKLOPU ERASMUS + PROJEKTA

Otkazuje se posjet djece Općini Bilje zbog straha od koronavirusa?

30-oro djece i 12 nastavnika iz pet europskih zemalja sljedećeg tjedna trebalo bi posjetiti Općinu Bilje u sklopu Erasmus + projekta. No, zbog straha od širenja koronavirusa Općina Bilja želi im uskratiti gostoprimstvo. Još nije poznato hoće li do posjeta uistinu i doći.

Piše: Republika.eu / STV

Projekt "Mi djeca majke Zemlje" na temu je zaštite okoliša, a za goste je organiziran posjet ZOO vrtu Osijek, Kopačkom ritu i školi u Bilju. Ravnateljica OŠ Bilje zatražila je od općine aktivno uključivanje u organizaciju posjeta, no Općina ne želi sudjelovati s obzirom na bojazan od širenja koronavirusa.

"S obzirom na novonastalu situaciju vezano za koronavirus, mislimo da je najmanje rečeno nekorektno i nerazumno u ovom trenutku organizirati takva događanja i dovoditi u pitanje zdravlje i živote naše djece i naših sumještana. Zbog toga smo odličili da apsolutno kažemo "ne" i ne znamo što će se dogoditi idući tjedan, hoće li ravnateljica škole uspjeti to odgoditi ili neće", kaže načelnik Općine Bilje Željko Cickaj.

Apeliram na osnivača, Osječko-baranjsku županiju da se aktivnije u ovo uključi i učini sve da se termin posjeta promijeni i da se odrade neke druge aktivnosti u sklopu ovog projekta – dodaje načelnik. Ravnateljica je uključila sve nadležne institucije, a resorno ministarstvo odgovorilo je da se prate dnevne odluke Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Projektni partneri iz inozemstva ne žele odustati od posjeta.

"Naši partneri u dogovoru sa našom koordinatoricom ne žele odustati, iako smo mi izrazili našu zabrinutost zbog trenutačne situacije, s velikim strahom zato što se situacija stalno mijenja. Međutim, upute su samo da se otkažu mobilnosti prema Italiji, prema državama koje se nalaze na popisu Svjetske zdravstvene organizacije", kaže ravnateljica OŠ Bilje Vlatka Hmelik.

Djeca i nastavnici trebali bi stići osmog i ostati do 14. ožujka. Dolaze iz Portugala, Turske, Rumunjske, Litve i Poljske, a bit će smješteni u obiteljima. 

Ravnateljica je na sinoćnjem roditeljskom sastanku zatražila novu suglasnost od roditelja za njihov dolazak i smještaj.