Crna kronika

ZBOG SEKSUALNOG UZNEMIRAVANJA

Zamjenik glavnog direktora HUP-a i direktor regionalnog ureda Osijek Bernard Jakelić dobio otkaz!

Zamjenik glavnog direktora Hrvatske udruge poslodavaca i direktor regionalnog ureda Osijek Bernard Jakelić dobio je otkaz nakon prijave za seksualno uznemiravanje djelatnica HUP-a, pišu mediji, a iz HUP-a su potvrdili da su s Jakelićem raskinuli radni odnos.

Zamjenik glavnog direktora HUP-a i direktor regionalnog ureda Osijek Bernard Jakelić dobio otkaz!   FOTO:Screenshot YouTube
Piše: Republika.eu / Hina

Kako donosi t-portal, Jakelić je nakon 24 godine rada dobio otkaz u HUP-u i to zbog više od deset slučajeva seksualnog uznemiravanja djelatnica.

Jakelić je radio u HUP-u od 1996. godine na raznim pozicijama.

HUP je potvrdio da je s Jakelićem raskinuo radni odnos.

“Hrvatska udruga poslodavaca snažno zagovora odgovorno poslovanje koje uključuje nultu stopu tolerancije prema svakom obliku mogućeg nekorektnog ponašanja ili komunikacije na radnom mjestu. Stoga je vodstvo udruge, odmah nakon što je zaprimilo pritužbu na neprimjereno ponašanje pokrenulo postupak sukladno internim procedurama i zakonskim obvezama, kako bi se utvrdile sve okolnosti i trenutačno otklonila svaka osnova za takve ili slične pritužbe", stoji u HUP-ovoj izjavi. 

Potvrdili su da su s Jakelićem raskinuli radni odnos, ali da u detalje postupka i pritužbi ne mogu ulaziti zbog obveze čuvanja tajnosti u postupku.

Pravobraniteljica podnijela kaznenu prijavu protiv Jakelića

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić potvrdila je u srijedu da je zbog desetak anonimnih pritužbi za seksualno uznemiravanje podnijela 10. ožujka kaznenu prijavu protiv dosadašnjeg zamjenika glavnog direktora HUP-a Bernarda Jakelića.

Ljubičić je zbog desetak zaposlenica Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) provela ispitni postupak i zatražila očitovanje od HUP-a, te je 7. ožujka obaviještena da je Jakeliću prestao radni odnos, doznaje se iz Ureda pravobraniteljice.

Kaznenu prijavu protiv Jakelića podnijela je 10. ožujka Državnom odvjetništvu zbog sumnje u počinjenje kaznenih dijela protiv spolnih sloboda.

Pravobraniteljice je zatražila od HUP-a da joj dostavi očitovanje, izvješće i dokumentaciju bez obzira na stupanj tajnosti, budući da je ovlaštena takve podatke tražiti od državnih tijela i pravnih osoba s javnim ovlastima, tijela jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave i drugih tijela s javnim ovlastima, te pravnih i fizičkih osoba.

Iz Ureda pravobraniteljice se naglašava da u slučaju nedostavljanja dokumenata u propisanom roku ona može tražiti provođenje mjera nadzornih tijela, kao i izricanje prekršajnih sankcija. Istaknuto je kako je HUP obvezan dostaviti sve zatraženo.

Majetić: Teška i neugodna situacija za HUP

Glavni direktor HUP-a Davor Majetić ocijenio je u srijedu da je raskid radnog odnosa s Jakelićem teška i neugodna situacija za HUP. 

Majetić je novinarima nakon sastanka u Ministarstvu financija rekao da HUP zastupa nultu toleranciju na bilo kakve nasilje, ali detalje o slučaju Jakelić ne može i ne smije iznositi.

"Proces je odrađen po tom pitanju u HUP-u po zakonu. On više nije djelatnik HUP-a, a ljudi sami odlučuju hoće li nekoga prijaviti ili ne. Od kada smo saznali o tome do otkaza prošlo je dva tjedna, a mi nismo ni sud niti policija i ne smijemo iznositi u javnost više oko toga", rekao je Majetić.

Jakelić je radio u HUP-u od 1996. godine na raznim pozicijama.