Osječko-baranjska

BROJ PORASTAO NA 49

Stigli nalazi: Pet novozaraženih u koronavirusom Osijeku!

U Hrvatskoj je evidentirano 49 slučaja zaraze koronavirusom, a među njima je dvoje liječnika iz KB Dubrava...

KBC Osijek   FOTO:Ivan Peric / CROPIX
Piše: Republika.eu / Hina

[16:10]
"Imamo 49 zaraženih, imamo virus u zdravstvenom sustavu. To smo očekivali. Ulazimo u treću fazu obrane, to je jača aktivacija zdravstvenog sustava", rekao je ministar Beroš.

"Mobilizirat ćemo čitav zdravstveni sustav, djelatnike i opremu. Ovo je ništa neočekivano, važno je da smo dugo odolijevali ovom scenariju, to nam je omogućilo da napravimo sve pripremne radnje", rekao je Beroš.

[09:10]
Ministar zdravstva Vili Beroš izvijestio je u nedjelju da je u Hrvatskoj sedam novih slučajeva zaraze koronavirusom te ih je sada ukupno 46.

"Pet novih je u Osijeku, riječ je o obiteljskom širenju i 2 nova slučaja u Zagrebu. Oni su recentni i nemamo relevantne informacije o nastanku bolesti", izvijestio je Beroš na konferenciji Nacionalnog stožera Civilne zaštite Republike Hrvatske.

Ukupno su 724 uzorka u testiranju te ih je 38 u obradi, dodao je.

Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" u Zagrebu kazala je da oboljeli nemaju teže simptome te da nema novosti niti u stanju kod prethodno oboljelih.

Naglasila je važnost da se ljudi prodržavaju propisanih mjera samoizozacije, za sprječavanje širenja koronavirusa.

Šef HZJZ-a Krunoslav Capak kazao je da će sve kontakte zaraženih i njihovo kretanje znati kroz par sati te će donijeti odgovarajuće mjere. Napomenuo je da se procedura na granici pojednostavila te da je to donijelo smanjenje gužvi.

Stožer civilne zaštite i resorna ministarstva promijenili su dosadašnji postupak na graničnim prijelazima prema putnicima koji dolaze iz zemalja visokog rizika, čime je omogućen brži prelazak putnika preko granica.

[08:10]
Potvrđen je i treći slučaj zaraze koronavirusom u Osijeku. Kako smo doznali, riječ je o osobi usko povezanoj s obitelji iz Ernestinova, čiji su nalazi jučer bili pozitivni. A Vlada je na telefonskoj sjednici donijela odluku o mjerama kontrole cijena za određene proizvode. Cijene tako moraju biti iste kao na dan 30. siječnja.

Ukupno je to 39. slučaj koronavirusa u Hrvatskoj.

Iz Zagreba se čeka još nalaza uzoraka poslanih na analizu, a trebali bi stići uskoro.

Riječ je o utorcima članova obitelji zaprimljenih pacijenata te još nekih osoba koje nisu povezane s ovim pacijentima, a koji su u subotu poslani na testiranje.

Iz općine Ernestinovo, s čijeg područja dolaze prve dvije osobe zaražene koronavirusom, izvijestili su kako se do daljnjega  obustavlja rad dječjih vrtića i pohađanje nastave u osnovnim školama, otkazuju se sva sportska natjecanja i javna okupljanja, a u crkvama se neće služiti mise.

Vlada donijela Odluku o mjerama kontrole cijena za određene proizvode

Vlada je u subotu navečer na telefonskoj sjednici donijela Odluku o iznimnim mjerama kontrole cijena za određene proizvode među kojima su osnovni prehrambeni proizvodi, sredstva za higijenu, zaštitna odjeća, medicinske potrepštine, posteljno rublje i slično.

Na popisu su tako brašno, mlijeko,mlijeko u prahu, jaja, šećer, sol, riža, tjestenina, svježe meso, riba, voće i povrće, mesne konzerve, riblje konzerve, jestivo ulje, dječja hrana, dječje pelene, voda za piće, deterdžent za rublje, deterdžent za suđe, sapun.

Mjere se odnose i na sredstva za dezinfekciju vode, prostora i ruku uključujući koncentrirani alkohol, zaštitni kombinezoni i druga zaštitna i medicinska odjeća i obuća, zaštitne naočale i viziri, zaštitne rukavice, zaštitne navlake za cipele, zaštitne maske – kirurška, FFP2, FFP3, respiratori/transportni ventilatori, lijekovi i medicinski proizvodi te posteljno i ostalo rublje za zdravstveni sustav, stoji u priopćenju.

Cilj te odluke je spriječiti negativne učinke promjene pojedinih cijena proizvoda u okolnostima epidemije zbog koronavirusa.

Najvišom cijenom smatra se cijena koju su proizvodi imali 30. siječnja 2020. godine, kada je Svjetska zdravstvena organizacija proglasila zaraznu bolest COVID-19 javnozdravstvenom prijetnjom od međunarodnog značaja, stoji u priopćenju.

Odlukom se ovlašćuje ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta da u slučaju opasnosti od nestašice navedenih proizvoda ograniči njihovu prodaju izvan područja Republike Hrvatske.