Crna kronika

STRAH OD KORONAVIRUSA ILI POSLA?

Osječki i zagrebački sudovi postupaju protivno naputku Ministarstva pravosuđa Republike Hrvatske!

Ministarstvo pravosuđa Republike Hrvatske još u petak, 13. ožujka izdalo je preporuke za prevenciju prenošenja i suzbijanje epidemije novim koronavirusom. No, čini se kako se određeni sudovi toga ne pridržavaju!

Sud u Osijeku   FOTO:Republika.eu
Piše: Republika.eu

Kako, među ostalim stoji u izdanim preporukama izdanima nakon komunikacije i koordinacije sa Stožerom civilne zaštite Republike Hrvatske, a u vezi praćenja aktualnih epidemioloških pokazatelja o povećanom riziku od bolesti uzrokovane novim koronavirusom u Republici Hrvatskoj sukladno preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Nacionalnog stožera civilne zaštite te temeljem utvrđenih slučajeva da su pojedini pravosudni dužnosnici i službenici zaposleni u pravosudnim tijelima bili posrednom ili neposrednom kontaktu s osobama pozitivnim na koronavirus, pravosudna tijela nastavljaju s radom te provode sve hitne postupke i radnje uz odgovarajuću sigurnosnu kontrolu.

U preporukama stoji i kako se rasprave i druge radnje koje nisu hitne odgađaju se na vrijeme od 14 dana, a zaposlenima se omogućava rad od kuće na poslovima na kojima je to moguće.

Zaposleni su dobili naputak i kako trebaju provoditi elektroničku komunikaciju u radu sa strankama i svim sudionicima postupka gdje god je to moguće.

No, kako doznajemo iz nekolko različitih izvora, na terenu stvari funkcioniraju suprotno spomenutom naputku! Tako je, primjerice, na osječke i zagrebačke Županijske i Općinske sudove doslovno nemoguće ući. Zaposlenici su se "zabarikadirali", strankama je onemogućena gotovo bilo kakva komunikacija s njima.

U praksi to znači da su stranke u nemogućnosti poslati, primjerice, podneske navedenim sudovima kod kojih se vode predmeti u njihovim slučajevima, odvjetnici nisu u mogućnosti predati žalbe ili druge akte koji su nužni u sudskim predmetima!

Na naš upit Ministarstvu pravosuđa, odgovoreno nam je kako svi sudovi u takozvanom "hladnom pogonu" moraju raditi u punom pogonu, što znači kako navedeni sudovi izravno krše naputak Ministarstva pravosuđa!