Crna kronika

TRI MJESECA NAKON TRAGEDIJE

Podignuta optužnica protiv mladića koji je automobilom usmrtio Aleksandra Bogdanovića

Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku je, nakon provedene istrage, podiglo pred Županijskim sudom u Osijeku optužnicu protiv hrvatskog državljanina (1997.) zbog počinjenja kaznenog djela protiv sigurnosti prometa izazivanjem prometne nesreće u cestovnom prometu i kaznenog djela protiv života i tijela nepružanjem pomoći.

Aleksandar Bogdanović   FOTO:STV
Piše: Republika.eu

Okrivljenika se tereti da je 21. prosinca 2019. u 22,36 sati u Osijeku, iako svjestan da nema potrebno znanje i vještine niti važeću vozačku dozvolu da je osposobljen za upravljanje motornim vozilom i svjestan da uslijed toga može ugroziti druge sudionike u prometu te pristajući na to, upravljao osobnim automobilom iz smjera sjevera u smjeru juga kolnikom Ulice kneza Trpimira brzinom od oko 64 km/h (brzina je prometnim znakom ograničena na 50 km/h).

Tereti ga se da dolaskom do raskrižja s kolnikom Vijenca Ivana Meštrovića, gdje se nalazi vidno obilježeni pješački prijelaz, nije mu se približavao takvom brzinom da ne ugrožava pješake koji su već stupili na pješački prijelaz, već je ne smanjujući brzinu nastavio vožnju.

Uslijed vozačkog neiskustva, nepoznavanja prometnih pravila i propisa, nedopuštene brzine i upravljanja vozilom bez osobitog opreza, okrivljenika se tereti da je prednjim dijelom vozila udario u pješaka (1974.) koji je u tom trenutku prelazio preko navedenog pješačkog prijelaza krećući se iz smjera zapada u smjeru istoka. Pješak je od siline udara odbačen u smjeru jugoistoka te pao uz istočni rub kolnik Ulice kneza Trpimira i pritom zadobio višestruke teške tjelesne ozljede uslijed kojih je, unatoč intenzivnom liječenju, preminuo 25. prosinca 2019. u KBC Osijek.

Okrivljenika se tereti i da, iako svjestan da je u opisanom događaju svojim radnjama u prometu ozlijedio drugu osobu, nije zaustavio vozilo i pružio pomoć ozlijeđenom pješaku koji je ostao ležati na kolniku, nego se udaljio vozilom s mjesta prometne nesreće ne obavijestivši o tome ni hitnu medicinsku pomoć ni policiju iako je to mogao učiniti bez da ozbiljno ugrozi sebe ili druge.

Predloženo je produljenje istražnog zatvora protiv okrivljenika zbog opasnosti od ponavljanja djela.