Društvo

HNS I SNH

Vladinim kriznim mjerama nisu obuhvaćeni novinari i mediji

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) i Sindikat novinara Hrvatske (SNH) u srijedu su se oglasili zajedničkim priopćenjem u kojem sa žaljenjem konstatiraju da mjere koje Vlada predlaže za ublažavanje posljedica krize nastale pandemijom koronavirusa ne obuhvaćaju novinare i medije.

Ilustracija   FOTO:Gerd Altmann / Pixabay
Piše: Republika.eu / Hina

HND i SNH podsjećaju da je nakon ekonomske krize iz 2008. broj zaposlenih novinarki i novinara u Hrvatskoj prepolovljen pa su vjerovali da će Vlada, svjesna toga, predložiti mjere kojima će se zaštititi novinari koji se, upravo u ovim teškim vremenima, izlažu opasnosti da bi služili javnosti i građanima prenijeli važne informacije.

''Stoga smo od Ministarstva kulture zatražili mjere za novinare i medije: prije svega da se uz financijske olakšice ili odgode nakladnicima čvrsto vežu osigurači koji će jamčiti da neće biti otpuštanja stalno zaposlenih u medijima, kao ni otkazivanja suradnje vanjskim suradnicima ili smanjenja plaća stalno zaposlenima, kao i drugih prava iz radnog odnosa", kaže se u priopćenju.

Takva jamstva u predloženim mjerama, međutim, ne vidimo. U akcijskim mjerama nisu predviđene ni olakšice za slobodne novinare tako da ih se porezno dodatno rastereti, niti je uvažen prijedlog o mogućnosti naknade za bolovanje honorarnim suradnicima u slučaju zaraze koronavirusom, kažu novinarske udruge.

Naglašavaju da je bilo zatraženo ubrzavanje procesa dodjele sredstava osiguranih putem Europskog socijalnog fonda i raspisivanje natječaja za drugu tranšu, odnosno za preostalih 15 milijuna kuna.

Najava isplata sredstava nakladnicima koji su korisnici Fonda za poticanje pluralizma nije novost jer je riječ o davno ugovorenoj obavezi i redovnoj isplati onima koji su ta sredstva dobili na natječaju još 2018.

"Smatramo da Vlada mjerama mora obuhvatiti medijski sektor kako bi se spasila radna mjesta i onih koji u aktualnoj kriznoj situaciji obavljaju jednu od najvažnijih uloga u društvu", ističu HND i SNH.

Budući da kvalitetno izvještavanje nije moguće bez novinarske prisutnosti na mjestima kriznih događaja, što znači povećanu izloženost reportera mogućnosti zaraze koronavirusom, HND i SNH traže od Vlade da se za sve novinare, fotoreportere, snimatelje i tehničare na zadacima osiguraju zaštitna sredstva i brza testiranja na prisutnost koronavirusa.

Bude li proglašena opća karantena, tražimo da se omoguće dozvole za slobodno kretanje svim novinarima, fotoreporterima i tehničkom osoblju koji izlaze na teren, a imaju odgovarajuću press-iskaznicu matične redakcije, člansku iskaznicu HND-a, Međunarodnu novinarsku iskaznicu ili iskaznicu SNH-a, ističe se u priopćenju.