Društvo

JEDNA OSOBA NA RESPIRATORU

Osam novih slučajeva koronavirusa u Hrvatskoj, 113 ukupno

U Hrvatskoj je potvrđeno 8 novih slučajeva zaraze koronavirusom, tako da ih trenutno ima 113, izvijestio je u petak Nacionalni stožer civilne zaštite.

Ilustracija   FOTO:Srdjan Vrancic / CROPIX
Piše: Republika.eu / Hina

"Prosjek dobi bolesnika je 42,6 godine, a to je ujedno i razlog što je klinička slika najvećeg broja bolesnika dobra. U najvećem broju nema znakova pogoršanja kliničke slike, osim kod jedne osobe koja je na respiratoru, ali i dalje je stabilna", rekao je ministar zdravstva Vili Beroš na konferenciji za medije.

Ukupno je testirano 1604 uzoraka, a i dalje je izliječeno pet osoba. 

Istaknuo je da iz Italije dolaze podaci prema kojima se čak 40 posto talijanskih građana ne pridržava uputa, dok Kinezi naglašavaju važnost pridržavanja uputa, što je ključno za sprečavanje širenja infekcije koronavirusom. 

U samoizolaciji je gotovo 13.000 građana, 790 kontakata se intenzivno prati, a 84 osoba je u karanteni, od kojih je 52 hrvatskih državljana, a u karanteni je i 18 vozača, izvijestio je ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak.

Božinović: Policija će više i češće patrolirati

Policija će češće i više patrolirati te apelirati na nužnost neokupljanja većeg broja građana, rekao je u petak ministar unutarnjih poslova i voditelj Nacionalnog stožera Civilne zaštite Davor Božinović.

''Pojačano ćemo kontrolirati provedbu mjera. Policija će češće i više patrolirati, pogotovo na onim mjestima gdje se okuplja veći broj građana te će apelirati na nužnost da se ne okuplja veći broj građana'', kazao je ministar.

Božinović je dodao da će Nacionalni stožer ''vjerojatno nadopunjavati mjere'' koje će se odnositi na smanjenje rizika širenja zaraze. 

''To se odnosi na dječja igrališta i na još neka okupljanja. Moramo zauzeti jasniji stav i o sprovodima te o svadbama. Morat ćemo naći mjeru kako da se to regulira u ovoj situaciji", rekao je Božinović.

Voditelj Nacionalnog stožera Civilne zaštite dodao je da od četvrtka navečer u Hrvatsku nije ušao niti jedan strani državljanin.