Gost komentator

PROF. NEDELJKO BOSANAC

Pred nama je doba ukupne neizvjesnosti

"Pred nama je doba ukupne neizvjesnosti. Ta neizvjesnost trajati će 10 godina. Dakle, trideset godina hrvatskog društva i države (1990.-2020.) proteklo je u nadmenosti kako smo konačno "svoji na svome!". E', sad, je pred našim društvom i državom 10 godina koje će ultimirati potrebu za rekonstituciju hrvatskoga društva i države. Dakle, nakon 40 godina od samostalnosti hrvatskog društva i države Hrvatska će se moći pohvaliti da je uspjela izaći iz krize i recesije" kaže prof. Bosanac.

prof. Nedeljko Bosnac   FOTO:STV
Piše: prof. Nedeljko Bosanac

Gledam, slušam i suosjećam sa svima nama što preživljavamo tragično vrijeme u našoj zemlji ali i drugim državama. Suosjećam sa svima! Ipak, imam iznimno povjerenje u našu vlast, Vladu, premijera i predsjednika RH-a. Razborito i razumno tumačim sva ta događanja. Posebno sam žalostan zbog potresa u Zagrebu ali i drugim gradovima u zemlji. Premijer i Vlada i sve službe ulijevaju mi povjerenje da ćemo sve vremenom obnoviti. 

U tom neviđenom prirodnom rašomonu naši mediji su prestali isticati životnu dob stanovnika što su životno ugroženi od korone virusa. Sve nas je ta neviđena ugroza udaljila od socijalnog kontakta i životno ugrozila.

Primjećujem da se više ne spominje dob naših građana jer svi smo mi nacionalni potencijal što sudjeluje u životu i radu u zemlji. Svi smo mi sposobni sudjelovati i pomagati.

Htio bih posebno kritički izdvojiti masu gluposti s kojima se susrećemo u medijima, a što su nastale iz loše strane infodemije. Znate što? Bivša predsjednica MMF-a Christine Lagarde u tajnom je memorandumu prije tri godine napisala: „Stari ljudi žive predugo i to predstavlja rizik za globalnu ekonomiju. Nešto moramo hitno učiniti!“, citirao je g. S. Letica. Dobro! Ali, nije li i dotična gospođa tu negdje. Ma, nisam nepristojan.

Pred nama je doba ukupne neizvjesnosti. Ta neizvjesnost trajati će 10 godina. Dakle, trideset godina hrvatskog društva i države (1990.-2020.) proteklo je u nadmenosti kako smo konačno "svoji na svome!". E', sad, je pred našim društvom i državom 10 godina koje će ultimirati potrebu za rekonstituciju hrvatskoga društva i države. Dakle, nakon 40 godina od samostalnosti hrvatskog društva i države Hrvatska će se moći pohvaliti da je uspjela izaći iz krize i recesije. Istodobno, u tomu vremenu nacija se neće sjećati teških razdoblja u kojima je mediokritetska politička bulumenta prokleto sebično skrbila samo o sebi zajašivši naciju koristeći feudalni društveni odnos u krinki demokracije. Konačno će naša nacija nakon 40 godina uz posvema izmijenjenu političku strukturu živjeti demokraciju i političko. Vidjeti ćemo/ćete!?

U uvjetima infodemije, u kojoj danas živimo, neki zaneseni suverenist i političar bi radikalno rješavao nastale krizne uvjete i nastupajuću recesiju na način da bi on svima u vlasti i službama srezao plaću do tzv. egzistencijskog minimuma. Znate što? Ipak, bi trebalo razmisliti je li bi nas taj radikalni zahvat uveo u još dublju krizu ali i u političku krizu svih odnosa u hrvatskom društvu i državi. Ta bi mjera ili zahvat što bi ga taj novokomponirani političar, uspješni poduzetnik i glazbenik poduzeo derogirala bi gospodarstveni i politički sustav ali i demokratske odnose. Sabor bi izgubio bilo kakvu zakonodavnu ulogu i snagu. Ta bi mjera bila nametnuta po uzoru iz prošlosti. Pokrenuo bi taj politički ultimatum političar što sebe projicira kao nacionalnog spasitelja sve samo da do vlasti dođe. A to što mu je posve izostala koncepcija društvenog i gospodarstvenog rasta i razvoja nije ga briga jer i tako desetljećima naša nacija živi u bezkoncepcijskom stanju. Niti na kraju pameti njemu bilo ne bi da bi to u razumijevanju političkog i demokratskog učinio samo "Diktator iz našeg slavonskog sokaka".

prof. Nedeljko Bosanac
Stavovi izraženi u ovom tekstu stavovi su autora, i ne odražavaju nužno uredničku politiku portala Republika.eu.