Crna kronika

ZBOG NEODGOVORNIH POJEDINACA

DORH "naredio postupanja" protiv širitelja zaraze i lažnih vijesti

Državno odvjetništvo (DORH) u utorak je izvijestilo da je županijska i općinska tužiteljstva uputilo da "temeljito i neodložno" postupaju u slučajevima širenja i prenošenja zarazne bolesti kao i kaznenih djela lažne uzbune te prekršaja širenja lažnih i uznemiravajućih vijesti. Vijeće za elektroničke medije upozorava na izvještavanje o koronavirusu...

Ilustracija   FOTO:S. Hermann & F. Richter / Pixabay
Piše: Republika.eu / Hina

Uputa je, kako navode, donesena zbog neodgovornog ponašanja većeg broja građana koji ne poštuju upute i mjere Stožera civilne zaštite i drugih nadležnih tijela u cilju sprječavanja širenja koronavirusa, kao i plasiranja neistinitih informacija kojima se širi neopravdani strah i panika kod građana u uvjetima pandemije virusa COVID-19 te posljedica potresa u Zagrebu.

DORH je priopćilo je da je sva županijska i općinska državna odvjetništva uputilo da "temeljito i neodložno postupaju sukladno odredbama" radi otkrivanja i procesuiranja počinitelja kaznenih djela širenja i prenošenja zarazne bolesti kao i počinitelja kaznenih djela lažne uzbune i podredno prekršaja širenja lažnih i uznemiravajućih vijesti.

Dodaju da državna odvjetništva trebaju poduzimanje državnoodvjetničkih radnji i mjera koordinirati s nadležnim policijskim upravama i drugim državnim tijelima mjerodavnim za otkrivanje i prijavljivanje prekršaja i kaznenih djela i njihovih počinitelja.

Vijeće za elektroničke medije upozorava na izvještavanje o koronavirusu

Vijeće za elektroničke medije (VEM) u utorak je upozorilo sve pružatelje medijskih usluga da obrate posebnu pažnju na način izvještavanja o koronavirusu (COVID-19).

"Upozoravaju se svi pružatelji elektroničkih medija u Hrvatskoj da svoje audiovizualne komercijalne komunikacije objavljuju na način da se mjere propisane od Stožera civilne zaštite takvim porukama ne kompromitiraju", ističe VEM u priopćenju.

Uzimajući u obzir iznimnu važnost opstanka komercijalnog tržišta u ovim okolnostima koliko je god moguće, VEM nalaže da komercijalne poruke budu vizualno ili zvučno pokrivene i apelom "Ostani doma" i drugim porukama koje potiču odgovorno ponašanje u borbi protiv pandemije COVID 19, kaže se u priopćenju.