Društvo

INCIDENT U SPLITU

Počela represija: Dvije osobe uhićene dok su šetale gradom, policija kaže da su odbijale njihove upute

Dvije Splićanke, Branka Karninčić i Silvana Uzinić, privedene su jutros u drugu policijsku postaju dok su šetale Bačvicama, nedaleko od hotela Park. U času kada ih je policija zaustavila, međusobno su bile na propisnoj udaljenosti.

Riva, Split   FOTO:Cropix
Piše: Republika.eu / Index.hr

Uhapsilo nas je, privelo. Taman smo bile kraj hotel Park i tu nas je legitimiralo. Na ulici, nas dvije šetamo dva metra udaljene jedna od druge. Oni nas zaustavili, mi s njima odmah upale u priču, oni su nešto urlali na nas", započinje Karninčić.

Pa nastavlja.

"Ja sam rekla - okej, ovdje se možemo šetat, slikat ću mjesto događaja da mogu dokazat, jer prije toga su nam uzeli osobne i rekli da će nas kaznit s osam hiljada kuna. I onda kad sam slikala... Uhvatio me za ruku, počeo potezat prema autu, idete sad s nama u postaju. Onda se neki čovjek javio tamo, pa su njega bacili na pod, onda su njegova žena i djeca počeli plakat, urlat, skričat, jer su bili tu na dječjem igralištu, onda se napravio totalni kaos. U međuvremenu me jedan policajac natjerao da izbrišem fotke, ja sam ih izbrisala. Rekao je da možemo ići, ali drugi je rekao - ne, idemo u policiju", priča uzrujana Karninčić.

"Samo su se smijali i bili nabrijani"

"Odveli su nas u postaju, zaplijenili mobitele, napisali da je to kršenje javnog reda i mira i da smo pozivali druge građane na neposluh. Ja to nisam htjela potpisati, pa mi je dao neki papir da napišem svoje viđenje događaja jer je na meni primijenjena sila. Pitala sam ga mogu li vidjeti što je on napisao, rekao je da ne mogu. Stajao je kraj mene cijelo vrijeme. Napisala sam svoju verziju događaja. Stalno sam pitala zašto sam uhapšena. Zašto? Odgovor je bio - to će vam sve na sudu objasnit članak 13. Pitala sam hoću li dobiti ikakav zapisnik u kojem ću vidjet šta sam u tom članku 13 prekršila. Odgovor je bio - to će vam sve na sudu objasnit. Nisi mogao s njima pričat, samo su se cerebečili, smijali i bili onako nabrijani. Na kraju su nam dali nešto da potpišemo. Ja nisam htjela, a Silva je potpisala, jer na njoj nije primijenjena sila, pa nije morala pisat svoju verziju događaja", kazala je naša sugovornica.

Opširnije: Index.hr