Društvo

GOTOVO TISUĆU LJUDI KRŠILO SAMOIZOLACIJU!

U Hrvatskoj 77 novih slučajeva koronavirusa, 790 ukupno

U Hrvatskoj je potvrđeno 77 novih slučajeva zaraze koronavirusom, ukupno ih je 790, a nema novih preminulih osoba, izvijestio je u ponedjeljak Nacionalni stožer civilne zaštite.

Božinović: Za 928 osoba utvrđeno kršenje samoizolacije   FOTO:Tomislav Kristo / CROPIX
Piše: Republika.eu / Hina

"Hrvatska je vrlo rano uvela mjere za samozaštitu građana u svrhu prevencije širenja ove infekcije. Veseli nas što najveći dio građanstva poštuje te mjere i zbog toga je naša krivulja i dalje linerna. Apeliramo i na preostali dio pučanstva da poštuje naše mjere i drže se uputa samozaštite jer je to najbolji način prevencije ove infekcije", rekao je ministar zdravstva Vili Beroš na konferenciji za medije.

Ukupno je testirano 6.404 uzoraka, a 504 na dnevnoj bazi. Na respiratoru je 27 bolesnika, a preminulih je nadalje šest. Oporavljenih je 64, što je 12 više nego jučer.

Božinović: Za 928 osoba utvrđeno kršenje samoizolacije

Policija je provjerama za 928 osoba utvrdila kršenje mjere samoizolacije, o čemu je obaviješten Državni inspektorat koji prekršiteljima izriče novčane kazne, izvijestio je u ponedjeljak voditelj Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović.

 ''Županijski centri 112 su tijekom nedjelje zaprimili 41 poziv o mogućem kršenju mjera samoizolacije, prema informaciji operativno-komunikacijskog centra MUP-a evidentirano je 3790 dojava o kršenju samoizolacije, a provjerama kod 928 osoba je utvrđeno kršenje mjere, o čemu je obaviješten Državni inspektorat'', rekao je.

 Božinović je podsjetio da svi oni koji žele pomoći u borbi protiv koronavirusa mogu pronaći sve potrebne informacije na službenoj mrežnoj stranici koronavirus.hr.

 ''Donacijski program kojeg je pokrenula Vlada omogućuje svima da doniraju financijska sredstva, medicinsku i drugu zdravstvenu opremu, hranu i kućne potrepštine za Hrvatski Crveni križ'', zaključio je.

 Inače, Državni inspektorat ranije je objavio kako se nepridržavanje samoizolacije kažnjava s osam tisuća kuna. Ako se više puta prekrši ta mjera, novčane kazne  rastu, najviše do 120 tisuća kuna.

 Sanitarni inspektori Državnog inspektorata uz prekršajni nalog prekršitelju recidivistu uručuju i rješenje kojim ga opominju da će platiti novčanu kaznu ako se i dalje ne bude pridržavao naloga inspekcije.

 U opomeni stoji da će prvi put biti kažnjen s 30.000 kuna, drugi put s 60.000, a treći put kaznom od 120.000. kuna

 Izvršenje naplate tako izrečene novčane kazne obavlja se putem Fine.