Gost komentator

PROF. NEDELJKO BOSANAC

U novijoj povijesti hrvatskog društva i države nikada se beskrupuloznije nisu ugrožavali društveno-ekonomijski odnosi

"U novijoj povijesti hrvatskog društva i države nikada se beskrupuloznije nisu ugrožavali društveno-ekonomijski odnosi. Nikada toliko bezosjećajnosti za milijun siromašnih građana, seljaštvo i radništvo. Nikada u povijesti inteligencija nije služila samo sebi i partitokratskim mediokritetima", kaže među ostalim prof. Bosanac.

prof. Nedeljko Bosanac   FOTO:STV
Piše: prof. Nedeljko Bosanac

Idiokracija je kada se u društvu veliča glupost-društvo gluposti! Posve je normalno zaključiti da se u našem društvu idiokracija razvila do neslućenih razmjera. Ukoliko je tomu tako tada se neminovno otvara pitanje: Je li je sazrelo vrijeme i potreba za tzv. "mental transformation and business reengineering"? Držim da je infodemijom skinuta plahta s krinke da je u nas prevladavajuće stanje društvenih odnosa bez idiokracije. Tjednima i mjesecima, nažalost godinama, na hrvatske građane poput lavine sručila se medijska i politička bulumenta što svojom aktivnošću bezočno ustoličuju mediokritetstvo bez presedana. U novijoj povijesti hrvatskog društva i države nikada se beskrupuloznije nisu ugrožavali društveno-ekonomijski odnosi. Nikada toliko bezosjećajnosti za milijun siromašnih građana, seljaštvo i radništvo. Nikada u povijesti inteligencija nije služila samo sebi i partitokratskim mediokritetima. Ta uspostavljena luda socijalno-ekonomijska struktura destruirala je naciju i zemlju. Sveprisutna oporbena politička bulumenta mediokritetskim politikama nude građanima idiokratski rezon opasnosti od sveopćeg bankrota. U uvjetima krize i recesije otvaraju si prostor da vladavinom idiokracije sruše aktualnu vlast. Golemi teret idiokracije ponajviše je prebačen na građane. I sada u uvjetima infodemije građani su počeli primjećivati političku i medijsku idiokraciju. Konačno! Pa, ta je infodemija, između mnoštva drugoga, razotkrila idiokraciju. Sada je svima postalo jasno da se hrvatsko društvo i država ne mogu dalje kretati vođeni sveprisutnim glupostima što se svakodnevno ističe putem medija. Svima je sada jasno: Ovako se dalje više ne može! Nama su potrebni "mental transformation and business reengineering" hrvatskog društva i države.

Ma, tolika je silina medijskog ispoljavanja sve prihvaćene političke gluposti da je iznimno teško razumijeti političko i demokratsko u uvjetima elementarne i zdravstvene krize što danas pritišću našu naciju i zemlju. U takvim uvjetima sve prisutne pandemije, potresa u Zagrebu i drugim gradovima, infodemije i razotkrivanja idiokracije naša vlast, Vlada, premijer i predsjednik države odlično funkcioniraju.

Gledajte, uz zdravstvene i medicinske mjere naša je Vlada primijenila i tzv. socijalno-ekonomijske mjere. Da! Upravo tako su spasili tisuće naših sugrađana. Čestitam premijeru i svim članovima njegove Vlade! Naprosto, u ovim zdravstvenim i elementarnim nepogodama, uz sve što se cijeloj naciji dogodilo u svezi korone virusa, još i potres u Zagrebu što je doprinijelo ogromnim materijalnim štetama i lošim ljudskim sudbinama, želim izraziti komplimente premijeru g. Plenkoviću, Vladi i predsjedniku države g. Milanoviću na državničkom ponašanju u do sada u povijesti nezabilježenoj ugrozi.

Prije nekoliko dana pročitao sam pro futuro scenarij za postupni oporavak gospodarstvenog sustava zemlje od ove zdravstvene i elementarne nepogode: "Jer, kako nam kažu neki sugovornici bliski Vladi, Hrvatskoj će trebati minimalno 60 milijardi kuna da se izvuče, i to 40-ak milijardi kuna odmah, da se zadrži zaposlenost i pokriju obrtna sredstva, a 20-ak milijardi kuna za razdoblje kada epidemija prestane, pa i za investicije. Tu naši sugovornici apostrofiraju da će HNB morati pomoći, da će i Europska komisija biti fleksibilna, da će u fondovima EU biti novca, kao i u bankama, a da na deficit i javni dug više ne treba gledati, nego sav novac upumpavati u gospodarstvo. Dobra je vijest da je u četvrtak Europski parlament usvojio odluku prema kojoj će Hrvatskoj pripasti oko 10 milijardi kuna pomoći za socijalu i gospodarstvo. Postoje ideje da se u spašavanje gospodarstva odmah uključe i državne tvrtke, ali i mirovinski fondovi (pitanje je što će biti s novcem iz drugog stupa)", piše Jutarnji. Dalje se navodi u naslovu članka: "Plenković osniva stožer za spas ekonomije. U njemu će biti poznati ekonomisti, šefovi vodećih kompanija, poduzetnici, ali i oporbenjaci."

U drugom scenariju, u kojem Vlada ne mijenja svoje mjere, šok krize bit će samo djelomično ublažen. Već se sada naslutiti može da taj drugi scenarij najavljuje iznimno snažnu krizu i recesiju u zemlji. Neki analitičari procjenjuju 290 tisuća novih nezaposlenih do kraja 2020. godine te dodatnih 120 tisuća u 2021., čime bi se ukupni broj do 2021. godine popeo na 540 tisuća nezaposlenih. Logično je da će tako visoki broj nezaposlenih uz pad zaposlenosti u EU dovesti do teških socijalnih nemira 2021. godine. Mislite li da je taj scenarij realan? Međutim, ukoliko tim podatcima sučelimo potrebe za radnom snagom do 1,9 milijuna zaposlenih što bi zemlju udaljilo iz kriznog razdoblja i podiglo iz recesije, tada se nameće pitanje: Koliko je opasna situacija za društvo i gospodarstvo u nastupajućih 10 godina potreba za rastom i razvojem zemlje? Mogu li u tim okolnostima odgovor na krizu i recesiju dati samo političari i mediji što kritički prenose vlast i oporbene stranke željne vlasti pod svaku cijenu i to bez odgovornosti za vrijeme prošlo u kome nisu jasno definirale vlastitu korist i odgovornost za postojeće stanje u zemlji?

Za sada primjećujem da je: ”Jedna od tehnika manipulacije i veličanje gluposti: Javnost treba poticati u prihvaćanju prosječnosti. Potrebno je uvjeriti ljude da je poželjno biti glup, vulgaran i neuk. Istovremeno treba izazivati otpor prema kulturi i znanosti. Siromašnijim slojevima treba onemogućiti pristup mehanizmima razumijevanja manipulacije njihovim pristankom. Kvaliteta obrazovanja nižih društvenih slojeva treba biti što slabija ili ispod prosjeka, da bi ponor između obrazovanja viših i nižih slojeva ostao nepremostiv”, opisuje tehnike manipulacije putem medija Chomsky

Znate što? Hrvatska već 30 godina živi u bezkoncepcijskom stanju. Muči se ta politička bulumenta kako i na koji način da "trpaju blago" sebi i svojima. Impotentno se bave tzv. Strategijama, a niti svjesni nisu da nakon 1990. godine niti jedna Stranka na vlasti nije definirala koncepciju društvenog i gospodarstvenog rasta i razvoja. Znanost su diskriminirali i devastirali na način da su klijentelistički i nepotistički potisnuli zatečene kadrove. 2014. godine su masovno potjerali u mirovinu redovite profesore, e' kako bi njihova nepotistički zaposlena rodbina dobila akademijska zvanja. Ukoliko je tomu tako, pa neka sada ti znanstvenici ponude model rekonstitucije hrvatskog društva i države. Ne će proći dugo vremena, a politička bulumenta će zatražiti i naše znanje bez obzira na naše godine. Još uvijek imamo znanje, snagu, istinoljubivost i gorljivost za rekonstituciju hrvatskog društva i države. Što između ostalog znači primjenu modela razumijevanja političkog i demokratskog. Pred svima nama je 10 godina ukupne neizvjesnosti. Treba sve mijenjati. Samo je potrebno zadržati teritoriju, grb, zastavu i himnu. Sve drugo spada u model rekonstitucije hrvatskog društva i države. To je izlaz za 10 godina. Razumjeli ta 30 godina okoštala birokratska i politička bulumenta? Vidjeti ćemo/ćete?!

prof. Nedeljko Bosanac
Stavovi izraženi u ovom tekstu stavovi su autora, i ne odražavaju nužno uredničku politiku portala Republika.eu.