Gost komentator

OTVORENO PISMO GRADONAČELNIKU VRKIĆU

Prof. Bosanac: ''Ukoliko se grad nastavi i dalje kretati refleksom samoodržanja, tada Osječanima nije bitno imaju li ili ne gradonačelnika''

Na naš redakcijski mail stiglo je otvoreno pismo koje je prof. Nedeljko Bosanac uputio gradonačelniku Osijeka Ivanu Vrkiću. Otvoreno pismo prenosimo u cijelosti.

Osijek   FOTO:Croatia Tips / Pixabay
Piše: Prof. Nedeljko Bosanac

Otvoreno pismo gradonačelniku grada Osijeka počinjem s pitanjima Osječanima.

Osječani, ima li Osijek gradonačelnika? Nema! Vodite li brigu o sebi i svojima? Razmislite!? "Ne dajte da Vas zavedu!". Okrenite se okolo sebe, pogledajte sve to što se događa i "ostanite kod kuće!". Ne dajte da Vas zavedu, stanje je ozbiljno, poslušajte i "Ostanite kod kuće!".

Zašto toliko pitanja Osječanima, a ne gradonačelniku grada Osijeka? Pa, zato što Osječani i Osijek žive zdravstvenu i elementarnu nepogodu bez bilo kakvog kontakta s gradonačelnikom koga su dva puta birali na lokalnim izborima. Zdravstvenu ugrozu treba razumjeti kao iznimno opasnu za ljude dobne strukture kojoj pripada gradonačelnik. I tu posve razumno treba prihvatiti činjenicu da je g. I. Vrkić zbog svoje bolesti i dobi iznimno ugrožen. Dakle g. Vrkić ne bi trebao napuštati svoj dom, i u tome ima moju čvrstu podršku. Moja podrška njemu uvijek je bila usmjerena s nadom da će se on što prije oporaviti i vratiti svom poslu-obvezama gradonačelnikovanja! Budući da tomu tako nije, da se g. Vrkić teško oporavlja od svoje bolesti i da se Grad nalazi u izvanrednoj situaciji, nastala zbog sve prisutne zdravstvene ugroze Osječana, logično bi bilo da se gradonačelnik iz svog doma obrati osječkoj javnosti putem internetske mreže ili pak, Osječke TV. Posebno bi gradonačelnik mogao koristiti Osječku TV jer je njemu ta televizija iznimno bliska. Naime, OSTV je snažno puhala u leđa g. I. Vrkiću za vrijeme izbora za mjesto gradonačelnika grada Osijeka.

Uostalom, cijeli je niz mogućnosti da se gradonačelnika čuje i vidi u ovim izvanrednim okolnostima što su dovele do ugroze njegovih građana, a za koje gradonačelnik skrbi. Naprosto, građani pitaju: "Gdje je naš gradonačelnik?!". Posebno je zanimljivo medijsko izvješćivanje javnosti glede "ponovne naplate parkirnih mjesta na osječkim ulicama, a u koja mjesta nitko nije ulagao punih 30 godina". Podsjetilo me to na jedan slogan iz izbora za grad Osijek pod parolom "Biti ili ne biti!?". Stručna služba Grada nemuštim jezikom objašnjava svekolikom građanstvu da se zbog koncesijskog ugovora ne može suprotstaviti koncesionaru da bi on eventualno prolongirao naplatu parkirnih mjesta. Zašto i bi? Navodi se Ugovor u kojemu stoji da bi u eventualnom njegovom raskidu Grad Osijek morao platiti cca 6,5 milijuna kn. Gledajte, ti ljudi tamo u Gradskoj upravi na "škrge" dišu jer niti sami ne mogu razjasniti druge eventualnosti u razgovoru s koncesionarom. Nitko niti ne pomišlja da bi se u ovim izvanrednim okolnostima građanima trebao obratiti gradonačelnik. Što se mene tiče, u svakom slučaju bilo kakva nagla reakcija naspram koncesionara pravno bi bila neprihvatljiva jer je između njih Ugovor. Uostalom, upravo sam pročitao odluku koncesionara i čestitam! Ali, zašto je taj egzemplar sada toliko bitan? Pa, za razumijevanje demokratskog i političkog bitna je reakcija gradonačelnika. Ta reakcija je bitna i zbog činjenice da se gradonačelnik prije neki dan obratio Osječanima da je Grad kupio 2 respiratora. Mila mati! Grad je gradskim novcem i na intervenciju gradonačelnika kupio 2 respiratora? Nikako da Osječani razumiju da je današnje funkcioniranje grada Osijeka, u zdravstvenoj ali i općoj krizi, poprimilo karakteristiku distopije. Ne mogu se bez objašnjenja politike Grada što je sprovodi gradonačelnik osloboditi pitanja je li su Osječani uvučeni u distopiju. Da, distopiju što je razlog mnoštva pretpostavki kao što su zdravstveno onečišćenje, siromaštvo, kolaps društva ili politička represija i totalitarizam. 

Zamislite, Osječani su u svom gradu od strane političke strukture na čelu s gradonačelnikom i Gradskim vijećem kupili 2 respiratora. Posebno bi trebali biti zahvalni gradonačelniku što je to omogućio?

Jasno je da se Krizni stožer Županije ne može uplitati u poteze Grada. Zato se njihove tiskovne konferencije i događaju iz KBC Osijek. Županijski Krizni stožer ima i moje komplimente. Vjerujem da revnosno sprovode politiku državnog Kriznog stožera. Ali, grad Osijek je središnji grad OBŽ i njemu treba aktivni Krizni stožer koji vodi skrb o Osječanima, načinu njihova ponašanja, snabdijevanja, problemima privatnog sektora i otpuštanja zaposlenih ali i o ukupnom životu u gradu. Nigdje vidljivo Kriznog stožera grada Osijeka? Nema dogradonačelnika, a niti se savjetnički dvojac obratio Osječanima s optimističnim razmišljanjima da će nakon ove zdravstvene ugroze u gradu definirati novu socijalno-ekonomijsku politiku koja će oblikovati modele s pomoću kojih će pro futuro biti sve bolje. Nitko ništa!? 

Zato držim da bi ovo Otvoreno pismo gradonačelniku trebalo shvatiti afirmativno za grad Osijek. Grad koji je samo prije 30 godina u ratu funkcionirao, i u kome je tadašnji gradonačelnik dnevno držao tiskovne konferencije sugerirajući "bolja vremena". Danas u zdravstvenoj ugrozi Osječana gradonačelnik ne funkcionira. Gradonačelnik, predsjednik Gradskog vijeća i vijećnici nijemo motre što se u Osijeku događa i niti na kraju pameti njima nije da su politikom distopije ultimirali ponašanje građana u smislu samosnalaženja u izvanrednim uvjetima. Čak se ta politička gradska bulumenta nije sjetila uputiti gradu Zagrebu podršku zbog elementarne i zdravstvene ugroze. Nitko se u toj osječkoj vlasti sjetio nije da ponudi gradu Zagrebu da će pomoći npr. u obnovi Pravnog fakulteta u Zagrebu ili da će dostaviti paletu poljoprivrednih proizvoda potresom najugroženijim Zagrepčanima i etc.

Osijek je grad koji zaostaje i koji će nakon korona virusa biti sučeljen s teškim vremenima neizvjesnosti. Osječani će konačno izaći na osunčane ulice nakon vremena korona virusa. Tada će shvatiti da su u gradu koji se ne mijenja punih 30 godina. Gradu o kome je diskriminirana i devastirana socijalno-ekonomijska struktura stanovništva. Gradu koji je izgubio slavonsku fizionomiju. Gradu koga su deurbanizirali i deindustrijalizirali. U gradu u kome su lokalni gradski vlastodršci usprkos demokratskog društva suptilno uvučeni u distopiju.

Zato bi Osječani trebali inzistirati da se konačno u gradu prepozna angažirana politika gradonačelnika i dogradonačelnika.

Suprotivo, ukoliko se grad nastavi i dalje kretati refleksom samoodržanja, tada Osječanima nije bitno imaju li ili ne gradonačelnika. Tada će pro futuro, u vremenu koje dolazi, bitno biti da se što urgentnije otvore specijalizirane prodavaonice u kojima će Osječani, poput Amerikanaca, moći nabaviti sredstva potrebna za samoobranu. Mislite da pretjerujem? Ne!
Stvarno, gdje su nestali gradonačelnik, dogradonačelnici, europarlamentarka i predsjednik Stranke koja participira u vlasti i Vladi? Ne dajte da Vas zavedu!

prof. Nedeljko Bosanac