Osječko-baranjska

PRVO GLASOVANJE PUTEM ELEKTRONIČKE POŠTE

Osječko Gradsko vijeće prihvatilo mjere za pomoć poduzetnicima

Osječki gradski vijećnici prvi su put glasujući preko elektroničke pošte u utorak prihvatili prijedlog mjera za pomoć poduzetnicima zbog koronavirusa koje je prije nekoliko dana predložila gradska uprava, izvijestila je danas ta uprava.

Kuhačeva 9   FOTO:STV
Piše: Republika.eu / Hina

Prema odluci Vijeća, prihvaćen je prijedlog izmjene gradskog Statuta kako bi se financijska sredstva za prioritetno održavanje i izgradnju komunalne infrastrukture na godišnjoj razini ubuduće osiguravala u visini od 0,5 posto od ukupnih proračunskih prihoda ostvarenih u protekloj godini, umjesto dosadašnjih tri posto.

Prihvaćena je i mjera za suzbijanje negativnih gospodarskih posljedica krize radi održavanja likvidnosti i zadržavanja radnih mjesta subjekata maloga gospodarstva. U skladu s općim programom poticanja razvoja poduzetništva, korisnici te mjere su subjekti maloga gospodarstva sa sjedištem na području Osijeka i mogu se javiti na javni poziv za dodjelu potpore od tisuću kuna po svakom zaposleniku.

Odlučeno je i da se za travanj, svibanj i lipanj obiteljska poljoprivredna gospodarstva, obrtnici, pravne osobe i osobe koje obavljaju samostalnu djelatnost potpuno oslobađaju plaćanja komunalne naknade za poslovne prostore i građevinska zemljišta koji služe za poslovne svrhe.

Prihvaćen je i prijedlog da se roditelji one djece koju ne dovode u vrtić oslobode plaćanja od 16. ožujka do 15. svibnja te da ne sudjeluju u plaćanju produženog boravka u osnovnim školama do uspostave odgojno-obrazovnog procesa.

Također su zaustavljene naplate spomeničke rente od 20. ožujka do 20. svibnja, prisilne naplate tražbina Grada od ožujka 2020., osim onih kojima prijeti zastara. Prihvaćen je i prijedlog o oslobađanju plaćanja zakupnine za javne površine i poslovne prostore u vlasništvu Grada i gradskih javnih poduzeća za mjesec travanj s mogućim produženjem roka.