Ostalo

KOLEKTIVNI IMUNITET

Nenad Bakić: Neobični slučaj Švedske - jesu li zauzdali epidemiju?

Facebook objavu poznatog hrvatskog poduzetnika i investitora Nenada Bakića prenosimo u cijelosti.

Grafikon dnevnog broja umrlih od Covida-19   FOTO:Facebook
Piše: Repuvlika.eu / Nenad Bakić

 Švedska je izabrala model koji naš Stožer naziva 'neoliberalnim' (više o ovom nesretnom i krajnje pogrešnom ideologiziranju na dnu), a to je da pokušavaju što prije postići kolektivni imunitet.

Zadnjih dana se događa nešto nevjerojatno, imaju jako mali broj umrlih. Naravno, svi se nadamo da je to preokret, a ne samo 'blink' u rastućem trendu. O ovome nisam vidio ništa u domaćim medijima i na mrežama, no čini mi se da je i dosta društvenog pritiska da svi 'moramo misliti isto'. To je čudno jer su brojke o broju umrlih zadnja tri dana zaista senzacionalno niske (za dosadašnji tok epidemije u Švedskoj, te za usporedive Belgiju i Nizozemsku koje nemaju takav model). Naprosto, alternativni narativi se jako teško probijaju u hrvatskoj javnosti.

Švedska ima jako napredno upravljanje epidemijom, pogledajte primjerice u kometarima ispod kako ozbiljno shvaćaju broj slobodnih kreveta u bolnicama itd.

Švedskim putem djelomično sada idu Danska, Njemačka, Austrija i mnogi drugi. Po našima, to bi sve bio 'neoliberalnii' ili 'djelomično neoliberalni' pristup, a mislim da je to potpuno besmisleno etiketiranje.

O neoliberalnom: G. Capak je rekao da je 'neoliberalni' pristup ono što je pokušavao predsjednik Trump (mi smo općenito jako personalizirani, recimo 'što su pokušavale SAD'), misleći na kolektivni imunitet. Paradoks je da je isti dan baš Trump kritizirao Šveđane da to pokušavaju, a da to ne funkcionira (link niže).

Osim što uopće nije jasno kako bi Švedski model bio 'neoliberalan' (u stvari je vrlo planski), naravno da je poptuno pogrešno ovako snažno ideologizirati jednu potpuno praktičnu stvar kao što je borba protiv pandemije. Karakterizirati jedan pristup tako žestoko ideološki je komunikacijski i sociološki tako originalno da bi kad bi itko držao do nađeg mišljenja sigurno privuklo veliku globalnu pažnju, kao odobravanje ili za kritiku, međutim nitko se nije osvrnuo.

'Neoliberalan' je riječ koju nitko u Hrvatskoj ne shvaća ozbiljno ali je 'šifra prepoznavanja' odnosno 'social signaliing' ušančenih snaga kojima nikakva promjena u Hrvatskoj ne odgovara, no vjerujem da je g. Capak to naprosto bez razmišljanja prihvatio je mu se činilo zgodno. Tko i ne bi nakon što godinama slušamo ludu tezu da Hrvatska ima 'neoliberalnu' ekonomiju iako je na samom dnu EU po ekonomskim slobodama (dakle, upravo suprotno) i stoga postala gospodarski najzaostalija država EU. 

Jako je pogrešno ideologizirati situaciju u kojoj trebamo pratkični pristup, držati 4 oči otvorene, biti prilagodljivi ... biti praktični a ne ideologizirani, jer ideologiziranost vodi u dogmu, zaključuje Bakić.