Politika

PREMIJER PLENKOVIĆ U OSIJEKU

Nastavlja se izgradnja koridora 5c do Belog Manastira

Nastavlja se izgradnja koridora 5c kroz Baranju. Danas je naime potpisan ugovor za izvođenje radova na 17,5 kilometara dionice koridora 5c od Osijeka do Belog Manastira. Potpisivanju je nazočio i predsjednik hrvatske Vlade Andrej Plenković koji je uz to posjetio Baranju i grad Osijek gdje je održao i sastanak na temu poljoprivredne proizvodnje u Hrvatskoj.

Nastavlja se izgradnja koridora 5c do Belog Manastira   FOTO: Vlado Kos / CROPIX
Piše: Republika.eu / Hina

Mostom Halasica preko rijeke Drave konačno su danas, nekoliko godina nakon što je dovršen ponovno prometovala vozila koja ne pripadaju ophodnji Hrvatskih autocesta. No, na pravi promet, most će ipak još neko vrijeme pričekati. Dobra vijest je što bi uskoro konačno trebao krenuti nastavak izgradnje koridora 5c na kojem se on nalazi. Potpisan je, naime ugovor vrijedan više od 440 milijuna kuna za izgradnju dionice autoceste od Osijeka do Belog Manastira s rokom dovršenja od dvije godine, a radove će izvesti domaći konzorcij Osijek-Koteks i GP Krk. Direktor Hrvatskih autocesta Boris Huzjan ocijenio je kako se radi o vrlo važnom ugovoru te je naglasio i kako ovo nije kraj, jer kada bude dovršen ovaj dio krenuti će izgradnja pet kilometara autoceste punog profila sve do granice s Mađarskom.

Što se tiče posljednjih pet kilometara do Mađarske ova dionice trenutačno se projektira i natječaj za izgradnju bit će raspisan sredinom iduće godine, zaključio je direktor Hrvatskih cesta. A župan osječko-baranjski Ivan Anušić podsjetio je kako je do prije pet godina koridor 5c od Osijeka do Mađarske granice trebao biti tek obična brza cesta te nije bio dijelom strategija Republike Hrvatske.

Župan je dodao i kako će most uskoro dobiti ime po 3. gardijskoj brigadi, čuvenim Kunama, ali i kako je on izgrađen koristeći pijesak iz Hrvatske, umjesto pijeska uvezenog iz Srbije. Ministar mora prometa i infrastrukture Oleg Butković istaknuo je pak kako je danas potpisani ugovor dokaz da hrvatska vlada i u vrijeme Korona krize nije odustala od velikih infrastrukturnih projekata, pa su tako u tijeku projekti ukupne vrijednosti više od 20 milijardi kuna.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković kazao je kako je izgradnja dionice koridora 5c od Osijeka do Mađarske od strateškog značenja za Republiku Hrvatsku. Dodao je i kako su uspjeli iznaći financiranje u suradnji Europske i Hrvatske banke za obnovu i razvitak.

A Plenković je danas zajedno s ministricom poljoprivrede Marijom Vučković posjetio i Baranju, odnosno farmu Mitrovac tvrtke Belje. Istaknuo je kako je jedan od glavnih razloga posjeta Osijeku i Slavoniji razgovor o Hrvatskoj poljoprivredi.

Ministrica Vučković odgovarajući na pitanje novinara o samodostatnosti hrvatske poljoprivrede kazala je pak kako Vlada i ministarstvo neovisno o korona krizi intenzivno rade na strateškom razvoju naše poljoprivrede. U ovoj krizi reagirali smo i interventno da bi proizvođačima poručili da ne odustaju od proizvodnje, istaknula je ministrica.

Dijalog o poljoprivredi nastavljen je na osječkom Fakultetu agrobiotehničkih znanosti na sastanku na kojem su sudjelovali i predstavnici tvrtki koje se bave poljoprivredom, osječkog Sveučilišta, grada, Agencije za poljoprivredu i hranu, Hrvatske poljoprivredne komore, Hrvatske gospodarske komore, fakulteta, te brojnih udruga uzgajivača.

Župan Anušić kazao je kako je ovo vrijeme pandemije pokazalo koliko je važna poljoprivreda, ali i Slavonija kao najveći poljoprivredni proizvođač u hrvatskoj. Dodao je i kako je zadovoljan načinom na koji se u vrijeme korona krize u suradnji s Vladom realiziraju kapitalni projekti u Osječko-baranjskoj županiji.

A na sastanku sa sudionicima u lancu poljoprivredne proizvodnje moglo se čuti i kako Slavonija i Baranja itekako ima potencijala za ostvarivanje samodostatnosti u proizvodnji hrane, te kako je samo potrebna potpora s vrha.