Politika

NAKOJ MJESEC I POL DANA VJERNICI U CRKVAMA

Mise uz razmak od 2 metra, a broj vjernika ovisno o označenim mjestima

Nakon mjesec i pol dana vjernici se vraćaju u crkve. Iz Hrvatske biskupske konferencije pozvali su svećenike i vjernike da se pridržavaju najnovijih preporuka epidemiologa o fizičkom distanciranju, pojačanoj higijeni i praćenju zdravstvenog stanja, koje se odnose na crkvene prostore i vjerska okupljanja.

Piše: Republika.eu / STV

Od subote 2. svibnja u Hrvatskoj su prema planu postupnog popuštanja mjera uvedenih zbog koronavirusa ponovno dozvoljeni vjerski obredi u nazočnosti vjernika. Nadbiskup đakovačko-osječki mons. Đuro Hranić radostan je zbog takve odluke, no ponajprije zahvaljuje svima koji vode brigu o našemu zdravlju.

Prve mjere popuštanja mjera prevencije bude nadu za postupnu normalizaciju liturgijskih i molitvenih okupljanja, no, zbog opreza i zaštite važno je i dalje se pridržavati najnovijih preporuka epidemiologa, posebice onih koje se odnose na crkvene prostore, poručuje nadbiskup Hranić.

A prva i osnovna preporuka odnosi se na fizičko distanciranje, odnosno održavanje razmaka od najmanje 2 metra prilikom ulaska i izlaska iz crkvenog objekta kao i unutar same crkve, neovisno o tome sjedi li se u klupama, stoji ili čeka na svetu pričest.

Time bi se ograničio ulazak najviše onoliko sudionika koliko ima označenih mjesta. Ukoliko je moguće preporuča se i da se liturgijsko slavlje prenosi zvučnicima kako bi ga dio vjernika mogao pratiti izvan crkve ili da se mise u cijelosti održavaju na otvorenom prostoru.

Među preporukama je i nošenje zaštitinih maski u crkvi i dezinfekcija ruku sredstvom koje će se nalaziti na njezinom ulazu. I dalje na snazi ostaju specifične mjere o uklanjanju blagoslovljene vode, o primanju pričesti isključivo na ruke ili izbjegavanju pružanja znaka mira. Starijim i bolesnim osobama savjetuje se da se još jedno vrijeme suzdrže od odlaska na mise, a svim sudionicima da prije dolaska izmjere tjelesnu temperaturu. Kada su u pitanju vjenčanja ili krštenja u manjim prostorima preporuča se prisustvo do najviše deset ljudi, a o održavanju prvih pričesti i krizmi odlučivat će se sukladno razvoju situacije s koronavirsom, zaključuje nadbiskup Hranić